Приключи 7-ото издание на ЕКСПОПРИНТ&ПАК

2335
Приключи 7-ото издание на ЕКСПОПРИНТ&ПАК

В продължение на четири дни от 31 октомври до 3 ноември т.г за 7-ми път Интер Експо и Конгресен Център – София бе домакин на международното специализирано изложение ЕКСПОПРИНТ & ПАК, организирано от Агенция Булгарреклама със съдействието на Съюза на печатарската индустрия в България.

Над 120 компании, директни изложители и подизложители представиха машини и оборудване за ситопечат, солвентни широкоформатни принтери, хартии и пенокартони, принтери за печат върху нестандартни повърхности, режещи плотери, офис техника, опаковъчни машини и консумативи. Голямо бе разнообразието от  UV мастила, мастила на водна основа, тонери,  лакове и съхнещи мастила за флексо- и ситопечат.
Тази година изложението отбеляза 20 % ръст на изложбените площи.
За професионалистите интерес бяха едностранно и двустранно пигментно покрити целулозни картони за ролен и листов офсетов печат, както и богата гама от фолиа за топъл и студен печат за полиграфическата, текстилната и мебелната промишленост.
Демонстрирани бяха модерни машини за сито- и тампонен печат, машини за колонабиране, както и текстилни карусели.

ФОТОДЖЕТ е първата българска фирма, която представи собствена разработка на солвентни мастила с марка Photojet за широкоформатен дигитален печат. Нов клас изцяло екологични и серия UV-мастила са следващите разработки на родните производители.
На изложбения си щанд ГРАФИКА МС демонстрира уникалния принтер за печат върху метал МРХ – 80. Той позволява печат върху заоблени повърхности за  изработка на снимки върху злато, сребро, месинг, алуминий и пластмаса. Най-добрият избор за малките формати е широкоформатна  машина  ROLAND за 6-цветен печат с висока производителност и система за непрекъснат печат, която използва пиезо инк-джет технология.
Специалистите от бранша се запознаха със съвременните системи за ink-jet печат, както и за най-новата технология на печат Intelligent Interweaving на MUTOH ValueJet 1604, при която мастилото се нанася “на вълнички”. Те бяха демонстрирани за първи път от АДКОМ – ПЕЧАТНИ РЕШЕНИЯ.

Цялостна концепция за високоскоростно ламиниране с напълно автоматичен ламинатор и цялостни решения за довършителна обработка и защита на печатни и графични изделия бяха част  от предложенията за професионалистите.
Интересни бяха  машините за двустранен печат PIT BP SERIES, които съчетават технологията за дъговиден печат с технология за подаване чрез транспортна лента, с което е възможно едновременно печатане от двете страни.

МАВА ИНДУСТРИАЛ демонстрира нововъведения при опаковките – микроперфориран BOPP за опаковане на продукти, които трябва да дишат  с цел избягването на конденз. Друг новаторски продукт, който представляваше интерес, бе BOPET – биориентиран полиестер, който притежава високи бариерни свойства и способства за увеличаване на срока на годност на продуктите.
Професионалистите  видяха най-актуалните нововъведения в предпечата и печата на вътрешна и външна реклама, лайтбоксове, системи за дизайн и монтаж на реклами.  
Цялостни решения за визуална комуникация на търговски обекти, за довършителна обработка и защита на печатни и графични изделия, както и най-съвременни технологии за цифров печат бяха показани на ЕКСПОПРИНТ & ПАК.

За първи път Интер Експо и Конгресен Център  отвори врати не само за хората с интереси в областта на високите технологии, но  предостави възможност за допир с изкуството.  По време изложението в зала 4 бе представена ИЗЛОЖБА ПЛАКАТ МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ 1995,1998, 2001, 2004, 2007 от Международното триенале на сценичния плакат – София.  Експозицията  включваше 100 от най-добрите образци на 23 световни имена в областта на сценичния плакат.

Можете да разгледате снимки на участници в галерията тук.

Източник: ЕКСПОПРИНТ & ПАК

Интернет портал за печатни технологии.