Продажбите на E-book четци вещаят мрачно бъдеще за офсетовия печат

1636

Експертите в индустрията предричат затруднения за офсетовия печат на книги през 2012 и следващите години. Причината е, че по време на празниците са продадени около 1,3 милиона устройства за четене на електронни книги.

Според анкета на Yougov, международна компания за маркетингови изследвания, проведена сред 2 012 възрастни, 92% от продадените устройства за четене на електронни книги са Amazon Kindle. 60% от тях са станали собственост на жени. През празничния период са продадени и значителен брой таблети – 640 000, като делът на Apple iPad е 72%.

Технологичният шеф на Yougov Marek Vaygelt нарече 2011 годината, в която „средновековната технология на печатната преса” най-после беше предизвикана от „дигиталната алтернатива на 21-и век”. Той добави: „Amazon свършиха забележителна работа, за да представят на потребителите предимствата на електронните четци. Добрата страна за издателите е, че притежателите им, поне засега, купуват повече книги, отколкото преди.”

David Taylor, управител на компанията за печат по заявка от Великобритания Lightning Source, предупреди, че компаниите, които разчитат на офсетов печат на книги ще имат затруднения заради ръста в търсенето на електронни четци. Той каза: „Не съм изненадан от данните, според които Kindle е сред най-търсените подаръци за Коледа през 2011. Като цяло забелязваме преориентиране на търсенето от печатни към електронни книги.”

„Електронните книги се отразяват добре на компаниите, които предлагат печат по заявка, защото те водят до намаляване на тиражите. Това води до пренасочване на много заглавия към техните услуги, защото издателите се стремят да намалят наличностите. Смятаме, че електронните книги и печатът по заявка се допълват”, добави Taylor.

„Популярността на електронните книги и четците за тях могат да се отразят добре на качествените заглавия. В случая с музиката, много хора я свалят и след това купуват на физически носител това, което им хареса. Вярвам, че бъдещето на отпечатаните книги е обвързано с трайността и качеството. Ако някой просто иска информацията в тях, може да ги свали за ipad или Kindle. Обаче никой цифров формат не предлага трайността на книжното издание.”

Текста написа: Мартин Новев

Източник: printweek.com

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.