Продажбите на E-book четци вещаят мрачно бъдеще за офсетовия печат

1612
Spread the love

Експертите в индустрията предричат затруднения за офсетовия печат на книги през 2012 и следващите години. Причината е, че по време на празниците са продадени около 1,3 милиона устройства за четене на електронни книги.
inline_401_https://printguide.info/images/2012-01-10.jpg

Спореданкета на Yougov, международна компанияза маркетингови изследвания, проведенасред 2 012 възрастни, 92% от продаденитеустройства за четене на електронникниги са AmazonKindle. 60% от тях са станалисобственост на жени. През празничнияпериод са продадени и значителен бройтаблети – 640 000, като делът на Apple iPadе 72%.

Технологичниятшеф на Yougov Marek Vaygelt нарече 2011 годината,в която „средновековната технологияна печатната преса” най-после бешепредизвикана от „дигиталната алтернативана 21-и век”. Той добави: „Amazon свършихазабележителна работа, за да представятна потребителите предимствата наелектронните четци. Добрата страна заиздателите е, че притежателите им, понезасега, купуват повече книги, отколкотопреди.”

DavidTaylor, управител на компанията за печатпо заявка от Великобритания Lightning Source,предупреди, че компаниите, които разчитатна офсетов печат на книги ще иматзатруднения заради ръста в търсенетона електронни четци. Той каза: „Не съмизненадан от данните, според коитоKindle е сред най-търсените подаръци заКоледа през 2011. Като цяло забелязвамепреориентиране на търсенето от печатникъм електронни книги.”

„Електроннитекниги се отразяват добре на компаниите,които предлагат печат по заявка, защототе водят до намаляване на тиражите. Товаводи до пренасочване на много заглавиякъм техните услуги, защото издателитесе стремят да намалят наличностите.Смятаме, че електронните книги и печатътпо заявка се допълват”, добави Taylor.

„Популярносттана електронните книги и четците за тяхмогат да се отразят добре на качественитезаглавия. В случая с музиката, многохора я свалят и след това купуват нафизически носител това, което им хареса.Вярвам, че бъдещето на отпечатанитекниги е обвързано с трайността икачеството. Ако някой просто искаинформацията в тях, може да ги свали заipad или Kindle. Обаче никой цифров форматне предлага трайността на книжнотоиздание.”

Текстанаписа: Мартин Новев

Източник:printweek.com

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.