Проект за печатна версия на Wikipedia от Pedia Press

1081
Проект за печатна версия на Wikipedia от Pedia Press

Целта на начинанието е да се отпечата съдържанието на Wikipedia в издание от над 1000 тома, което ще бъде произведено само в един екземпляр.

печатна версия на Wikipedia

 

 Проектът ще позволи на хората да придобият физическа представа за мащабите на Wikipedia. Общият брой страници, на които ще бъде отпечатана информацията е 1,2 милиона, което я прави най-голямата енциклопедия в света. Рекорден е и броят автори – общо над 20 милиона души имат принос за създаването, в продължение на 15 години.

Ето и някои параметри на книгите: томовете ще са с твърда подвързия, оформлението е в три колони, кегелът е 6,67pt, текстът е двустранно подравнен, някои от таблиците са разположени на повече от една колона, генерирането на оформлението е напълно автоматизирано.

След завършването си целият проект ще изисква 80 метра пространство, за да бъде подреден на рафтове. Етажерката, на която ще бъде подреден ще е широка 12 метра и висока 2,4 метра.

Можете да научите повече за проекта тук.

Източник: pediapress.com
Текста написа: Мартин Новев   

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.