Прозрачен и проводим филм помага за печат на електронни компоненти

966
Прозрачен и проводим филм помага за печат на електронни компоненти
Spread the love

Филм, който предпазва автостъклата от запотяване през зимата или екран, който реагира на докосване с пръст.

 

Това са част от продуктите, произведени от германската компания PolylC чрез фолиото PolyTC. Той представлява прозрачен полиестерен филм, върху който може да се поставя много тънък слой метално покритие. Субстратът позволява полагане и на полупроводникови съединения, проводими или изолационни пластмаси и други. Самият процес на полагане не е скъп, а самото производство е опростено.

Металните покрития при тази технология са с дебелина 10 микрометра, което се равнява на ¼ от дебелината на човешки косъм. При стандартните печатни процеси размерите са 10 пъти по-големи. В електрониката усилено се търси дебелина на металните покрития до 20 микрометра, тъй като този параметър влияе усилено на електрическите характеристики на крайния продукт.

За печат на електронни компоненти най-често се използва индиев оксид, който има своите недостатъци, сред които спада това, че самите продукти са крехки и сравнително скъпи. Поради това PolylC създават своята гъвкава и евтина алтернатива. Напреженията на опън върху субстрата също оказват значително влияние върху точността на производствения процес. Това се контролира с прецизни проверки чрез софтуерното решение IndraMotion по време на производството, като по този начин поддържането на напрежението е подобрено три пъти.

Източник: designworldonline.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.