Пръстовият отпечатък може да се фалшифицира с мастиленоструен принтер

2713
Пръстовият отпечатък може да се фалшифицира с мастиленоструен принтер
Spread the love

Учени от Мичиганския държавен университет доказаха, че сензорите за пръстови отпечатъци на мобилните телефони с Android операционна система могат да бъдат излъгани само с 15 минути работа и малко офис консумативи.

inline_3_/images/2016/03/fingerprints_30uq.jpg

Технологията включва използване на скенер с висока резолюция, принтер позволяващ печат с проводими мастила и гланцова хартия. Цялата операция изисква сканиране на пръстовия отпечатък, отпечатване в реален размер чрез проводимо и черно мастило и апаратът е отключен. Темата е доста болезнена, тъй като през 2019 се очаква 50% от смартфоните да притежават подобна защита, а все по-често се говори и за внедряването на пръстовия отпечатък като идентификатор в различни услуги от живота ни.

inline_751_/images/2016/03/consumatives_erkq.jpg

Изследването е направено успешно при моделите Samsung Galaxy S6 и Huawei Hornor 7. На последния световен конгрес за мобилни технологии бе демонстрирано колко лесно може да бъде отключен и iPhone чрез изработване на физическо копие от пръстов отпечатък, посредством различни материали. Изследването на мичиганския университет дори не може да бъде наречено новаторско, тъй като още през 2013 година хакери доказаха, че системите за достъп с пръстов отпечатък могат да бъдат заобиколени, чрез снемане на отпечатък от стъкло и неговото отпечатване.

Все пак преди да изпаднем в паника от прочетеното е добре да се запознаем и с някои факти. На първо място снабдяването с всички необходими консумативи е трудна задача за всеки човек. Второто и по-важно е, че за постигане на качествен резултат е необходимо добро сканирано копие на пръстовия отпечатък и зацапаният такъв по телефона или снет от друго място няма да свърши работа. Ето защо пръстовият отпечатък си остава сигурен метод за защита, но е добре да внимаваме къде и на кого го предоставяме, така както всъщност правим и с личните си документи. Цялото изследване може да прочетете тук.

Източник: engadget.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.