Пръстовият отпечатък може да се фалшифицира с мастиленоструен принтер

2887
Пръстовият отпечатък може да се фалшифицира с мастиленоструен принтер

Учени от Мичиганския държавен университет доказаха, че сензорите за пръстови отпечатъци на мобилните телефони с Android операционна система могат да бъдат излъгани само с 15 минути работа и малко офис консумативи.

fingerprints

Технологията включва използване на скенер с висока резолюция, принтер позволяващ печат с проводими мастила и гланцова хартия. Цялата операция изисква сканиране на пръстовия отпечатък, отпечатване в реален размер чрез проводимо и черно мастило и апаратът е отключен. Темата е доста болезнена, тъй като през 2019 се очаква 50% от смартфоните да притежават подобна защита, а все по-често се говори и за внедряването на пръстовия отпечатък като идентификатор в различни услуги от живота ни.

consumatives

Изследването е направено успешно при моделите Samsung Galaxy S6 и Huawei Hornor 7. На последния световен конгрес за мобилни технологии бе демонстрирано колко лесно може да бъде отключен и iPhone чрез изработване на физическо копие от пръстов отпечатък, посредством различни материали. Изследването на мичиганския университет дори не може да бъде наречено новаторско, тъй като още през 2013 година хакери доказаха, че системите за достъп с пръстов отпечатък могат да бъдат заобиколени, чрез снемане на отпечатък от стъкло и неговото отпечатване.

samsung

Все пак преди да изпаднем в паника от прочетеното е добре да се запознаем и с някои факти. На първо място снабдяването с всички необходими консумативи е трудна задача за всеки човек. Второто и по-важно е, че за постигане на качествен резултат е необходимо добро сканирано копие на пръстовия отпечатък и зацапаният такъв по телефона или снет от друго място няма да свърши работа. Ето защо пръстовият отпечатък си остава сигурен метод за защита, но е добре да внимаваме къде и на кого го предоставяме, така както всъщност правим и с личните си документи. Цялото изследване може да прочетете тук.

Източник: engadget.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/