Първата книга в света, отпечатана чрез цветна ксилография

2759
Първата книга в света, отпечатана чрез цветна ксилография

Някои стари книги са крехки. А други са изключително крехки. Тази китайска книга, наречена “Shi zhu zhai shu hua pu” (ръководство по калиграфия и печат е такава. Тя е толкова деликатна, че е забранено дори да я отворите, за да надзърнете в нея.

книга отпечатана чрез цветна ксилография

 

За щастие, университетската библиотека на Кеймбридж я е дигитализирала, така че вече всеки може да я види. В нея са включени прекрасни древни илюстрации, разделени в осем категории: птици, сини сливи, орхидеи, камъни, рисунки с мастило и други.

Книгата е отпечатана чрез многоцветна ксилография, техника, която изисква създаване на отделна гравюра върху дърво за всеки цвят. С тяхна помощ мастилата се нанася върху хартията, като целта е да наподобяват рисунки с акварелни бои. Книгата е отпечатана през 1633, което я прави първата китайска книга, отпечатана чрез тази техника, открита и усъвършенствана от Hu Zhengyan (1584-1674).

Можете да разгледате цялата книга тук.

Източник: cudl.lib.cam.ac.uk
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.