РЕКЛАМА ЕКСПО 2009

3044

От 5 до 8 октомври 2009 г. Ще се проведе XIX-то издание на РЕКЛАМА ЕКСПО, най-престижното събитие в рекламния бизнес с акцент върху визуалните комуникации и графичния дизайн.

 • ОРГАНИЗАТОРИ: НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА И ПРИМ ДИЗАЙН ООД
 • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ: БНТ, БНР, БТА, ДАРИК РАДИО, ПРИНТ & ПЪБЛИШИНГ, ТРИВИА ПРЕС, PRINTGUIDE.INFO, СПИСАНИЕ SIGN CAFE, СПИСАНИЕ “.NET”, ТРАВЪЛ ТВ
 • ПАРТНЬОРИ: REKLAMA / POLYGRAF – PRAGUE, PRINT & SIGN – ROMEXPO, BUCHAREST, СОФИЙСКА ТЪРГОВСКО ПРОМИШЛЕНА КАМАРА

УЧАСТНИЦИ: 123 /от България, Полша, Румъния/, на площ от 1500 кв.м., от партера до 3 етаж вкл.на НДК.
Рекламни агенции 19; Печатна реклама 29; Предметна реклама 41; Външна реклама, POS продукти 15; Материали, техника 14; Други 5;

 • НОВИ УЧАСТНИЦИ: 22

Сред гостите на РЕКЛАМА ЕКСПО 2009 са водещи рекламни, маркетинг и ПР агенции, национални и частни медии, дизайнери, производители и дистрибутори на продукти и материали за реклама, рекламодатели.

 • Тази година съществено променихме концепцията на конкурсната програма. Водени от стремежа да бъдем иновативни за участниците и широката публика включихме няколко нови и развиващи се медии и категории, като разбира се, елrминирахме някои други. Направихме това с единствената цел да адаптираме бързо нашия конкурс към динамичната и променяща се рекламна индустрия.
 • Основните категории в конкурса са: ВИЗУАЛНИ КОМУНИКАЦИИ – Корпоративен стил, Графичен дизайн, Пространствен дизайн, Дигитално изкуство, Интегрирани кампании, Стимулиране на продажбите, Мултимедиа, Уеб дизайн, Нереализирани проекти, Фотография (рекламна, editorials), Радио реклама, ТВ реклама; ТЕХНОЛОГИИ – външна реклама , Печатна реклама, Промоционални продукти, Сувенирна реклама; СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ – на Съюз произведено в България, за Български рекламодател, за Млад автор. Голямата награда на РЕКЛАМА ЕКСПО – ЗЛАТНИЯТ ПЕТЕЛ се присъжда на агенцията събрала най-много точки в конкурсната програма.
 • За първи път тази година присъждаме и Специална награда за журналист – най-добро отразяване на фестивала РЕКЛАМА ЕКСПО.
 • Критериите за участие и за оценяване са максимално изчистени. Журито ще търси основно три неща

ГОЛЯМАТА ИДЕЯ, ГОЛЯМОТО ИЗКЛЮЧЕНИЕ И ПЕРФЕКТНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ.

 • Конкурсът за наградите на РЕКЛАМА ЕКСПО има едно основно задължение – да открива и отличава изключителните творчески постижения и техните автори, оценявайки огромната роля на визуалните комуникации и тяхното въздействие върху съвременната култура.

За да постигнем тази цел, ние се опираме на нашето жури от изявени творчески личности в различни сфери на рекламата и дизайна.

Председател на журито е ИВО НИКОЛОВ.
Членове: БИСЕРКА ОГНЯНОВА, МАРИАНА БРАШНАРОВА, ПЕНИ РАЕВА, ПЕТЪР ПЪРВАНОВ, СТЕФАН СЕРЕЗЛИЕВ, ПРОФ. ДФН ХРИСТО КАФТАНДЖИЕВ
Новите лица в журито са: ИВО ХАДЖИМИШЕВ, ДОЦ. КИРИЛ ГОГОВ, КОНСТАНТИН МАНОЛОВ, КАЛИН РУЙЧЕВ, ЙОАН ГЕОРГИЕВ.
 • В съпътстващата програма на РЕКЛАМА ЕКСПО 2009 са включени дискусии, презентации на компании, представяне на нови технологии и продукти. Програмата е насочена изцяло към практиката, като обект на дискусии ще бъдат проблеми от реалния бизнес: идеята на форума е да предлага ценна информация и полезни решения, интересни за участниците, за представителите на бизнеса, за маркетинговите отдели на компаниите.

Водещи: проф. д-р Христо Кафтанджиев – експерт и преподавател по визуални комуникации във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Кл. Охридски”, Диана Сукманджиева – главен редактор на списание „Ум и Душа”, Тривия прес, Мариета Колева – журналист и др.

 • Реклама Експо е форумът, който винаги търси новото. Затова тази година поканихме хората, които утре ще създават новия почерк, креативната визия в рекламата да се включат във фестивала. Хубавият повод, по който представяме тези хора е 5-годишнината на списание ProGrafica – единственото списание в България за творчески решения, графичен и уеб дизайн, печат, маркетинг и реклама, софтуер и хардуер. В рамките на РЕКЛАМА ЕКСПО’2009, съвместно с редакцията на сп. Полиграфия и сп. ProGrafica обявихме конкурс за графичен дизайн на календар за 2010 година на тема „ЗА ГРАФИЧНИЯ ДИЗАЙН”. Право на участие имат всички настоящи студенти, включително дипломантите от 2009 година.

До този момент са подадени 24 заявки от студенти в НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ.
Като част от програмата на РЕКЛАМА ЕКСПО, конкурсът ще бъде съпътстван и от семинар на тема «Календарът като маркетингова комуникация», с лектор проф. дфн Христо Кафтанджиев. Творбите на младите автори – участници в конкурса, ще бъдат експонирани в изложба по време на РЕКЛАМАЕКСПО 2009

 • Пълна информация за фестивала, конкурсната и съпътстващата програма можете да откриете в сайта на РЕКЛАМА ЕКСПО – www.reklamaexpo.com

Интернет портал за печатни технологии.