Розов кварц и спокойствие от Pantone за 2016

1997
Розов кварц и спокойствие от Pantone за 2016

Цветове 13-1520 и 15-3919 са подбрани от Института по цветовете на Pantone за следващата година

Pantone цвят на годината 2016

 

За пръв път цвета на годината на Pantone за 2016 включва да нюанса – Rose Quartz и Serenity. „Тъй като клиентите търсят благоразумие и благополучие като противоотрова на стреса на модерната епоха, те приемат с отворени обятия цветове, които психологически удовлетворяват копнежа ни за спокойствие и сигурност, който става все по-важен.
Съчетанието от Rose Quartz и Serenity демонстрира присъщия баланс между топлия, привлекателен розов тон и по-студеното, успокояващо синьо, като демонстрира връзката между тях и красотата им, както и успокояващо усещане за ред и спокойствие.“

Според Pantone съчетанието от Rose Quartz и Serenity предизвиква традиционните представи за съчетаване на цветовете.

 

Pantone цвят на годината 2016

„На много места по света наблюдаваме асоциация с половете, когато става дума за модата, което от своя страна въздейства на тенденциите в цветовете в други области на дизайна. Този по- подход към цвета е в съзвучие със социални те движения за равенство между половете, увеличеният комфорт на потребителите да използват цвета като форма на самоизразяване, за поколение, което се притеснява по-малко от това да бъде заклеймено или съдено, в епоха на свободен обмен на цифрова информация, която отвори очите ни към различни подходи към употребата на цветовете.

Кой е цветът на годината?
Символичната селекция на цветове от Pantone отразява новите неща, които навлизат в културата ни и изразява настроение и нагласа. За пръв път Pantone представи два нюанса. Rose Quartz е убедителен, но нежен тон, който внушава състрадание и чувство на спокойствие. Serenity е безтегловен и въздушен, като безбрежното синьо небе над нас, той носи усещане за отдих и почивка, дори в бурни времена.

Вижте още за цветовете за 2016 тук.

Източник: pantone.com
Превод: Мартин Новев

Пантон скали можете да намерите тук: онлайн магазин на Принтгайд

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.