Само двама души в света са поръчвали собствен цвят по Pantone

2135
Само двама души в света са поръчвали собствен цвят по Pantone

Много хора имат сертификати, които поставят в рамка на стените си, но малцина – всъщност само двама имат свой собствен цвят по Pantone.

През 2011 година Sherry Chris наема Pantone, за да създадат за нея розов цвят по поръчка. Преди това те са работили заедно за нейната компания за недвижими имоти.

Sherry Chris

Розовото е любимият цвят на Sherry, която го намира за много жив. Първоначално тя била скептична относно финансовия разход за създаване на свой собствен розов цвят. Нито тя, нито от Pantone биха потвърдили точната заплатена сума, но обикновено процесът струва няколко десетки хиляди долара. Всъщност много компании имат свои собствени цветове, но само Sherry и музикалният изпълнител Jay-Z имат свой собствен нюанс като физически лица. За втория е създаден цветът “Jay-Z Blue” през 2007 година. За разлика от изпълнителя, който издава албум в своя цвят, Chris първоначално не е имала никаква идея какво да прави със своя. „Първо си направих визитки, бланки и други печатни материали.”, казва тя. Освен това Sherry поръчва стол в същия цвят, като създава и място за чекиране във Foursquare, наречено #thepinkchair.

sherry pink

Самият процес по създаване на цветовете обикновено започва с предоставяне на обект, от който да започне работата. В случая на Sherry това е бил шал, докато при Jay-Z – парче от стар мотоциклет. Един от най-странните обекти са били донесените от компания за слънчеви очила шарени пера. В този случай на осем специалисти от Pantone е отнело няколко седмици, за да създадат блестящото синьо на марката.

Един от най-добре познатите цветове по Pantone е тюркоазеното синьо на марката Тифани, създаден още в далечната 1845 година. През 2001 година специалисти на бижутерската компания започват да забелязват зеленикави отенъци, поради което търсят съдействие от Pantone за постигане на еднакъв цвят, независимо от технологията, която се използва.

tiffany

Извън фирмените цветове, Jay-Z и Sherry си остават единствените със собствени нюанси, а това според самите тях е много готино.

Източник: nypost.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/