Warning: getimagesize(/images/urbee-2.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Скоро на пътя може да има 3D отпечатани коли

1537

URBEE 2 трябва да стане първият автомобил, произведен чрез триизмерен печат. Той ще е годен за движение по пътищата и енергийно ефективен.

urbee 2

Проектът е съвместно начинание на RedEye On Demand, компания за създаване на прототипи и производство по заявка, която е дъщерна фирма на Stratasys, и KOR EcoLogic. Планът е колата да е на пътя до две години. Според участниците в проекта URBEE 2 е важен знак за промяна в света на традиционното производство на конвейер.

„Бъдеще, в което 3D печатници произвеждат коли в крайна сметка може да не е много далечно“, каза Jim Bartel, вицепрезидент на RedEye On Demand. „Jim Kor и екипът му в KOR EcoLogic имат концепция за по-ефективна кола, която би променила начина, по който светът гледа на производството. URBEE 2 показва на света на производителите, че наистина всичко е възможно. Няма много предизвикателства на проектите, с които адитивното производство (3D печата) да не може да се справи.“

Екипът на KOR EcoLogic ще проектира URBEE 2 изцяло под формата на CAD файлове, които ще изпрати в RedEye On Demand за производство чрез процес Stratasys Fused Deposition Modeling (FDM). Този процес нанася термопластични материали на слоеве и по този начин произвежда части, които са издръжливи, прецизни и повторяеми. Завършеното двуместно возило ще включва 40 големи, комплексни елемента, отпечатани чрез триизмерна технология. Това е значително по-малко от стотиците части на колите, произведени по традиционния начин.

Очаква се здравата и лека кола да развива скорости до 110 км/ч като използва биогорива като чист етанол. Целта на проекта е URBEE 2 да измине разстоянието между Сан Франсиско и Ню Йорк (около 4 700 км.) само с 10 галона (около 38 литра) гориво и да постави нов световен рекорд. Това е среден разход от малко над 0,8 литра на 100 км.

Въпреки всичко, перспективата да започнем да печатаме Ferrari-та на домашните си 3D принтери не изглежда много близка. За съжаление.

Източник: urbee.net
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.