Скоро ще можете да си купите 7471 томната печатна версия на Wikipedia за 500 000 долара

1670
Скоро ще можете да си купите 7471 томната печатна версия на Wikipedia за 500 000 долара

Wikipedia може би помогна за “смъртта“ на печатната енциклопедия, но общодостъпният интернет извор на знания скоро ще бъде достъпен също и във физическа форма като книга.

Уикипедия печатен вариант

 

От Aaaaa! до ZZZap! е нова изложба на художника и програмист Michael Mandiberg, която ще се проведе от 18 юни до 02 юли в Ню Йорк. Mandiberg е създал софтуер, който разгражда целостта на базата данни на Wikipedia на английски език, създавайки хиляди тома с корици, които могат да се качат в готов за print-on-demand вид. Този проект е създаден с подкрепата на Фондацията Wikimedia, която стои зад вездесъщата онлайн енциклопедия и платформата за публикуване Lulu.com.

И така, как нещо такова може да се трансформира в изложба? Е, посетителите ще могат да станат свидетели на действителното качване на Print Wikipedia в Lulu.com, но селекция от томовете на Print Wikipedia ще бъде също на разположение за четене на място. Процесът на качване ще отнеме най-малко 11 дни, макар че той може да продължи до две пълни седмици.

Според признанието на самия Mandiberg, проектът е до голяма степен безсмислен, предвид естеството на Wikipedia – огромната онлайн база от знания се актуализира постоянно от милиони хора по целия свят, което прави всяка печатна версия почти веднага остаряла.

Въпреки че проектът със сигурност прилича по-скоро на концептуална арт инсталация, отколкото на истинска бизнес инициатива, хората ще могат да си поръчат физическите копия на Wikipedia – 7471 тома статии от Wikipedia, всеки един състоящ се от 700 страници, или 5 244 111 страници общо. Разноските? 500 000 долара, ако искате всички томове, но можете да се снабдите с отделен том само за 80 долара.

Фондация Wikimedia признава, че не „очаква някой да закупи целия комплект, въпреки че би могъл да си го позволи“.
Концепцията за Wikipedia като печатен продукт не е напълно нова. Още през 2008 г., Фондация Wikimedia предложи печат по поръчка във връзка с PediaPress, позволявайки на потребителите да създават персонализирани книги, пълни със съдържанието Wikipedia, въпреки че това беше предназначено за по-малък обем отпечатъци. Услугата беше тихо преустановена през миналото лято, след интерес от само 15 000 книги. През 2012 г. студент от Великобритания създаде голям том с ръчно подбрани статии от Wikipedia, но това е размер от само 0,01 процента от цялото съдържание на английски език в Wikipedia. Усилието на Mandiberg да представи цифровата енциклопедията в печатен вид включва гигантски индекс от 36 тома с 7,5 милиона имена на сътрудници на Wikipedia.

Източник: venturebeat.com
Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.