Списание Novum излезе с типографска лазерно изрязана корица

2066

Германското списание за графичната индустрия заложи на различни техники, включително лазерно щанцоване, за да създаде корица, която е „възхвала на типографията“.

типографска лазерно изрязана корица

Clormann Design са направили дизайн от букви от няколко шрифтови гарнитури с различни размери, за да направят шаблон, който да бъде изрязан от страницата. За изработката на корицата е била нужна хартия с необичайна здравина. Екипът е избрал Invercote G 240 грама на кв. м., производство на Iggesund.

Christian Deppisch, журналист от Novum, каза, че хартията на корицата е била ламинирана с фолио Brushprint Silver, и медният оттенък е бил отпечатан върху фолиото. Дизайнерът е искал да постигне контраст между лъскавата имитация на мед и матова повърхност на лазерно щанцованите елементи.

„Деликатният шаблон наистина е предизвикателство и с повечето други материали щяхме да рискуваме да се разпадне още преди да достигне потребителя“, каза Deppisch. „Изборът на материал за тази поръчка беше отличен.“ Корицата е отпечатана на Heidelberg Speedmaster CD 74-5 LX, а тялото на осемцветен Speedmaster SM 102.

„Беше наистина много трудно. Затова настроихме машината за термолепене на три пъти по-ниска скорост и направихме много проби. Наложи се да променим дизайна на корицата така, че да е по-съвместима с машината за лепене.“, добави Deppisch.

Можете да видите видеоматериал на процеса тук:

Making of novum cover 10/13 from novum magazine on Vimeo.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.