Стандарт за изображения обещава качеството на JPEG с наполовина по-малък размер на файла

913
Стандарт за изображения обещава качеството на JPEG с наполовина по-малък размер на файла

Файловият формат JPEG е много устойчив във времето, въпреки многобройните опити за неговото заместване. Той се използва в приблизително 70% от уебсайтовете, въпреки форматите JPEG 2000 и WebP на Google.

Сега под светлината на прожекторите излиза нов конкурент, чието име е BPG (Better Portable Graphics). Той е създаден от френския програмист Fabrice Bellard, който е автор още на FFmpeg и QEMU.

Едно от основните предимства на BPG пред JPEG е способността му да предложи подобно качество при около половината от размера на JPEG файл. По-долу може да видите сравнение между едно и също изображение, компресирано по двата стандарта, така че да имат еднакъв размер. Чрез този онлайн инструмент за сравнение може да видите разликата и при други файлови формати.

compare_jpg

 

bpg_compare_jpg

Файловият формат BPG е създаден от своя автор след като проучване на Mozilla установи, че видео кодирането по стандарт HEVC (познат още като H.265) е с много по-добри параметри от останалите. Самият BPG се основава на подгрупата от технологии HEVC.

Едно от предизвикателствата пред новия стандарт обаче е включването на разработчиците на браузъри, тъй като е необходимо създаване на възможност за разпознаване и визуализиране на BPG файловете. Поради това към момента за изобразяването им е необходимо използване на допълнителен javascript код. Ако всичко се случи, както трябва, един ден ще записваме изображения (а в някои случаи ще получаваме и файлове за печат) в BPG формат.

Източник: petapixel.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/