„Стани дигитален или изчезни“ – интервю на Andrea Botel с Бени Ланда за рубриката Червеното канапе на drupa 2012.

3100
„Стани дигитален или изчезни“ – интервю на Andrea Botel с Бени Ланда за рубриката Червеното канапе на drupa 2012.

Публикуваме най-интересното от интервюто с изобретателя на наномастилото Бени Ланда, което е любопитно заради виждането му за развитието на печата и бъдещето на различните печатни продукти.

В печатната индустрия Бени Ланда е смятан за иноватор и визионер – след като напуска HP Indigo през 2002 година, той се връща в родината си Израел и създава Landa Corporation. Посвещава 10 години от живота си на разработката на наномастилото.

Бени Ланда

Според Бени Ланда, в печата започва втора дигитална революция и много печатни продукти ще бъдат изместени от дигиталните медии.
Две са обаче категориите продукти, които ще останат – опаковките и фотографските продукти. Трудно е да си представиш iкорнфлейкс /iCorn Flakes/ или iшампоан /iShampoo/. Това се дължи на човешката природа, която въпреки всички технологии и иновации, се променя незначително. Човешкото същество, според Ланда, жадува за интимност и има нужда да докосва, да чувства и да вярва.

Ето и най-интересните въпроси и отговори от интервюто:

Кои са пазарните ниши в печатната индустрия и вярвате ли, че има някои с потенциал за растеж?
Встрани от директния мейлинг и транспромо продуктите – пазарни ниши, които ще нарастнат значително, има разбира се огромен брой специални приложения, които ще бъдат печатани дигитално. Всичко – от магнитчетата за хладилник до шофьорските книжки, от паспротите до подложките за маса. Всички те имат голям потенциал. Въпреки това, в цялостната голяма картина, те ще продължават да бъдат пазарни ниши. Интересни, но сравнително малки.

Що се отнася до финансовата криза и структурните промени в сферата на графичните изкуства, някои пазари се движат – например дълбокият печат е атакуван от ролния офсет, ролният печат е в пряка конкуренция с листовия офсет, а в малките формати на листовия офсет и най-вече, за да се компенсира малкия пазар, пазарът се завзема от дигиталния печат. Смятате ли, че това развитие ще продължи и ако да, в коя посока?
Да, мисля, че тази тенденция ще продължи. Освен това, по-големите бизнеси ще продължат да поглъщат по-малките. Това е пътят на света. Индустрията ще се промени. Но дори и с всички тези промени, най-дълбоката тенденция в тази индустрия е безмилостният и необратим ход за дигитализацията.

Ще остане ли офсетовият печат доминиращата технология за печат?
Да, офсетов печат. Но това ще бъде дигитален офсетов печат.

Смятате ли, че големите и дълги тиражи като каталози или големи списания ще продължат съществуването си?
Нищо не е завинаги. В крайна сметка, много печатни продукти, каквито ги познаваме, ще изчезнат, включително ежедневници, книги, списания и разбира се каталозите. Но не поемайте дъх. Печатът е на около 500 години, а хартията – на около 5000 години. Те няма да бъдат изместени за една нощ. Но можете да бъдете сигурни, че тези четири категории печатни продукти, ще бъдат сред първите, които ще си отидат.

Едно от най-значимите предимства на дигиталния печат е персонализацията. Все пак на тази му функция се отделя по-малко внимание, отколкото някои производители на хардуер и софтуер биха искали. Каква според вас би могла да е причината?
Причината не е, че персонализираните печатни продукти не нарастват драстично. Те растат. Просто други приложения растат по-бързо. Като печатът на етикети и печатът на снимки, което всъщност е същинското прилагане на персонализацията. В края на краищата, всеки пиксел на всеки дигитално отпечатан фотоалбум е уникален за всеки клиент.

Намираме ли се по средата на значителна промяна във важността на печата? Ако е така, какви биха били вашите съвети към печатниците?
Да, традиционният печат става все повече и повече ширпотреба, докато добавената стойност на дигиталния печат дава възможност на печатниците отново да станат печеливши. Моят съвет към всяка печатница ще бъде: стани дигитален или изчезни.

Една от най-цитираните Ви фрази е: „Всичко, което може да стане дигитално, ще бъде дигитално.“ Можете ли да си представите, че един ден в бъдещето, цялата печатна индустрия ще бъде изцяло дигитализирана?
Не, не мисля, че всички печатни продукти ще се произвеждат цифрово. Не мога да си представя, че някога ще бъдат отпечатани на дигитален печат флоралните щампи на ароматизираната тоалетна хартия. И мога да се сетя за още няколко продукта, които не биха се възползвали много от дигиталния печат. Но само няколко…

Автор: Andrea Botel
Превод: Десислава Тодорова
Източник: Red Sofa, drupa 2012
Цялото интервю можете да прочетете тук.

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.