Стартира ПринтКом 2008

2229

ПРИНТКОМ се провежда до 29 юни в панаирния комплекс в Пловдив.

Ускореното модернизиране на българската полиграфия ще покаже десетото издание на Международната изложба за печатна комуникация ПринтКом 2008, което ще се проведе от 25 до 29 юни в панаирния комплекс в Пловдив.
Интензивното развитие на сектора е красноречиво доказателство за стабилния растеж на цялата българска икономика, тъй като повечето от неговите сегменти обслужват потребностите на производителите на стоки. Вече не е достатъчно опаковките и рекламните материали да бъдат само качествени, модерната полиграфия ги прави и комуникативни, чрез тях  производителят “общува” с клиентите си. ПринтКом 2008 ще покаже състоянието на печатарската индустрия в страната. Десетото издание на изложбата за печатна комуникация я превръща в територия за демонстриране на цялостни решения от проектирането, през изработването до употребата на полиграфическите продукти.
На ПринтКом 2008  мениджъри и специалисти ще могат да се запознаят с най-модерните технологии, стоки и услуги от областта на полиграфията, издателските системи, хартиите и картоните, опаковките и етикетите, компютрите и принтерите, рекламата. 
Общо 207 производители и дистрибутори ще участват в проявата на Международен панаир Пловдив. Представят се водещи компании от 27 държави. Ще бъдат показани много изделия, които са новост за българския пазар.
Международната изложба за печатна комуникация се организира в партньорство със Съюза на печатарската индустрия в България и Българската асоциация по информационни технологии и е одобрена от Международната асоциация на изложбената индустрия UFI.

ІІ. ОСНОВНИ ДАННИ

1. Държави участнички – 27
    Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Испания, Италия, Канада, Китай, Китайски Тайпе, Полша, Португалия, Република Корея, Република Южна Африка, САЩ, Сирия, Словашка република, Турция, Унгария, Франция, Холандия, Чешка република, Швейцария, Швеция, Япония.

2. Брой фирми – 207
български – 78
чуждестранни, в това число представени – 129

3. Най-много чуждестранни изложители – Германия (20), Италия (14), САЩ (16), Китай (13), Япония (9)

4. Директно се представят компании от Полша, Турция, Сирия

5. Браншове:
Полиграфически машини, машини за допълнителна обработка, материали и консумативи  /44%/ от изложителите
Издателска дейност, печатни издания  /15%/
Хартии и картони  /11%/
Реклама  /11%/
Полиграфически продукти и услуги  /6%/
Хардуер  /6%/
Опаковки  /4%/

6. Новости
Първите в света екологични арт-хартии, които се произвеждат от FSC целулоза от възобновявани, култивирани гори, чрез нова, щадяща околната среда технология. При това производство на хартия се спестява 14 000 000 м3 метан и се предотвратява отделянето на 26 000 тона вредни емисии въглероден диоксид.
Най-авангардният в света 64 инчов инк-джет принтер,  поръчан специално като демонстрационна машина, за да могат специалистите в областта на  дизайна, предпечата, широкоформатния печат и фотографията да се убедят в качествата му.
Ръчно изработени сватбени покани и поздравителни картички с индивидуален дизайн, които са истински бижута от хартия.

7. Място и работно време
Експозициите са разположени в палата 11 на панаирния комплекс, който ще е отворен за посетители от 9.30 до 18.00 часа.

ІІІ. СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

1.Международен конкурс за панаирен плакат

Уникален конкурс  за панаирен плакат  организира  Международен панаир Пловдив, съвместно със Световната асоциация на изложбената индустрия  UFI.
Конкурсът е единствен по рода си в света и показва изкуството на съвременния плакат в панаирната индустрия. Проявата дава възможност да бъде проследявано развитието на графичния дизайн и уникалните креативни решения, посредством които се представят изложбите на световните панаирни организации.
Състезават се плакати на панаирни организации – членове на UFI, в две категории:
Общоимиджови плакати
Плакати, посветени на панаирни прояви в рамките на периода 2006 – 2008 г.
Тази година е 12-ото издание на престижния конкурс, в който участват 161 плаката  от 49 панаирни организации, от 26 държави на три континента – Европа, Азия, Южна Америка. Те ще бъдат аранжирани в палата 10 на панаира от 25 до 29 юни 2008 г.
Членове на журито са специалисти от изложбения бранш и художници. Председател е г-жа Лили Айгъл, мениджър по комуникациите в UFI.  Критериите, по които се оценяват плакатите, са оригиналност на изразните средства, идеен замисъл,  формат и начин на представяне на тематичната насоченост и др.
Големите награди тази година са за:
«Лица», серия от 6 плаката на Франкфуртския панаир, в категорията «Общоимиджов плакат»;
21-ия Международен панаир на книгата, организиран от  Корфериас-Богота,  с посланието «Четенето ви дава толкова много, за което да говорите», в категория «Плакат за панаирна проява».
На носителите на Голямата награда  се връчва пластика  на скулптура Янко Ненов и диплом, а на номинираните –  почетен диплом.  Дипломи получават и художниците и рекламните агенции, изработили номинираните и наградените плакати.
Двете големи награди ще бъдат връчени по време на годишния конгрес на UFI, който тази година ще се проведе през месец ноември в Истанбул, Турция.

2.Национален конкурс за фирмен календар

    Проявата се организира от Международен панаир Пловдив по идея на Васил Василев, почетен член на Съюза на печатарската индустрия. Председател на журито е Александър Радославов, председател на секцията по графичен дизайн в Съюза на българските художници.
    В VІІ издание на конкурса участват 17 претенденти, които представят, според регламента, произведени изцяло в България календари, в единство с корпоративния дизайн и дейността на фирмата – възложител. Всички те ще бъдат експонирани в палата 10 по време на изложбата.
 
3.Национален конкурс за Печатар на годината и Търговец на годината

Проявата организира Съюзът на печатарската индустрия в България в партньорство с Международен панаир Пловдив. Наградите – минимакет на печатарската преса на Гутенберг и грамота, ще бъдат връчени в деня на откриването на ПринтКом 2008.

4.Годишен преглед конкурс на българската фотография АКАДЕМИКА 2008

    Годишният преглед конкурс на българската фотография АКАДЕМИКА 2008 ще бъде представен от 25 до 29 юни в палата 10 на панаирния комплекс в Пловдив.  В първия тур участваха 716 фотографии на 139 автора, а за експозицията са избрани 221 творби от 93 майстори на обектива.
    Престижната проява се организира от Национално сдружение Фотографска академия в партньорство с Международен панаир Пловдив. Победителите ще бъдат наградени на церемония на 25 юни от 13 часа в палата 10.

Източник: Принтком

Интернет портал за печатни технологии.