Създаване на PDF портфолио за графичен дизайн

6989

Какво да включите в портфолиото?

Напоследък изглежда, че всеки дизайнер има интернет страница, на която излага работата си. Въпреки че онлайн портфолиото е доказано ефективно, то е скъпо за създаване, изисква технически знания и поддръжката му може да отнема извънредно много време.

Отлична алтернатива е PDF портфолиото за графичен дизайн. Много графични програми като InDesign и Illustrator предлагат опция за директен експорт на дизайна като PDF. Това позволява на дизайнерът да създаде файл с изглед на брошура, показващ най-добрата му работа, който може да бъда изпратен през електронната поща на перспективни клиенти или работодатели.

Подбиране на продукцията

Както във всяко портфолио, вероятно най-важното решение е кои дизайнерски концепции да включите. Помислете какви продукти търсите. Ако имате специфична ориентация, например дизайн на книги, изберете най-добрата си работа в тази насока. Ако сте в началото на кариерата си и още не сте се ориентирали (или не желаете да се ориентирате) към определен сегмент, изберете най-добрите си проекти във всички области. Няма проблем, ако имате единствено учебни или лични проекти за показване. Работата сама по себе си може да впечатли и без името на клиент, за когото е правена или място, на което е публикувана. Въпреки това, ако имате реален опит като дизайнер, с който се гордеете, включете го в своето портфолио.

Помнете, че целта не е да покажете всичко, което някога сте направили. Придържайте се към философията “по-малко означава повече”. Направете малка селекция от най-добрата си работа. Всяка част от нея трябва да е подчинена на целта да показва определен стил, техника или продукт.

Какво да включите

Преди да се заемете с дизайна, съставете план какво да включите в PDF портфолиото си. За всеки проект, който изберете, обмислете дали да добавите следната информация:

  • Име на клиент и област, в която работи
  • Описание на проекта
  • Вашата роля в проекта, например дизайнер или отговорник за оформлението
  • Къде се е появявал проектът
  • Всякакви, награди, публикации или позовавания, свързани с проекта
Заедно с качествата на проекта, портфолиото може да включва:
  • Встъпително послание, биография, творческа ориентация и друга допълнителна информация
  • Информация за връзка
  • Списък на клиентите или областите в които работите
  • Услуги, предлагани от дизайнера или фирмата
Обмислете използването на услугите на професионален писател, който да ви помогне да подготвите съдържанието, защото то е гласът на вашето портфолио. Ако имате нужда да снимате някои изделия, обмислете дали да не използвате услугите на професионален фотограф. След като сте подготвили съдържанието, време е да се заемете с дизайна.

Дизайнът

Отнасяйте се към дизайнът, така както бихте се отнесли към него, ако беше поръчка от клиент. Опитайте няколко варианта и работете по тях, докато останете доволни от резултата. Навсякъде използвайте последователен и удобен за преглед изглед. Помнете, че дизайнът на самият PDF е толкова показателен за вашият талант, колкото и проектите, включени в него.

Можете да използвате любимият си графичен софтуер за създаването на първоначалният дизайн и по-късното му превръщане в PDF файл. InDesign и Quark са чудесни възможности за създаване на многостраничен документ, Illustrator ще работи добре за графики и сериозно обработван текст. Помислете за последователността на съдържанието. Започнете с кратък преглед, продължете с примерите на всички проекти, които сте избрали предварително. Опитайте да използвате няколко изображения за проект и бъдете сигурни, че информацията ви за връзка е много лесна за намиране.

Създаване на PDF

След като дизайнът ви е завършен, можете да създадете PDF чрез много програми. Запазете оригиналния файл, за да можете да добавяте и редактирате проекти по-късно. Ако често ще изпращате портфолиото по електронната поща, важно е да обърнете внимание на размера му. Поиграйте си с опциите за компресия в софтуера, който използвате, докато достигнете златна среда между качество и размера на файла. Също така, можете да използвате Adobe Acrobat Professional, за да обедините няколко страници (в много различни формати) и с негова помощ да намалите размера на крайния PDF.

Употреба на PDF файла

След като имате портфолио в PDF формат, използвайте го. Потенциалните работодатели и клиенти ще искат да видят работата ви и вие можете директно да им изпратите файла, без да се налага да посещават интернет страница. Тъй като е PDF e стандартен формат за обмен на документи, нe трябва да се притеснявате дали хората ще успеят да го видят.

Също така, можете да го напечатате и да го носите на срещи, особено когато няма да имате достъп до компютър. Докато го осъвременявате с най-силните си проекти, PDF портфолиото със сигурност ще е мощен маркетингов инструмент за вашият бизнес в областта на графичните комуникации.

Превод
Мартин Новев

Източник: Eric Miller, About.com

Интернет портал за печатни технологии.