Топ 10 иновации в предпечата от 1980 до 2010

2734

Своеобразна класация на най-значимите събития в света на предпечата.

1. Apple-Pagemaker-Laserwriter Combo (1985)

Освен ако не сте били там, е трудно да се разбере въодушевлението, което изпитва човек, когато седи пред Mac-a, прави някакъв дизайн и след това го разпечатва. Това е като да вземеш малко селитра, добавяш въглен, после мялко сяра и БУМ – имаме барут!

2. PostScript

Програмният език на печатната индустрия. PostScript е бил известен с това, че е труден за научаване прграмен език, но в 80-те, ограничени от към компютърна памет (може би някои помнят, че тогава 128 К са били много), той е работел достатъчно добре. (Освен когато RIP-ът се скапе, което е било често явление). Няма да е преувеличено да кажем, че PostScript е основата на Adobe, а без Adobe нямаше да има революция в предпечата.

3. Portable Document Format (PDF)

Технически, PDF е част от PostScript творчеството, но това ни отклонява от темата. Когато спецификация 1.3 на PDF излиза през 1996, втората революция в предпечата започва и „PDF workflow-ът“ става доминиращата форма на предпечат за удивително кратък период от време.

4. Термални CTP

Печатниците преминаваха към CTP технологията доста преди Creo да пуснат Trendsetter през 1995. Разбира се те го правеха с YAG лазери, които са малко по-малки от вашата спалня. Без термалните CTP вероятно повечето печатници все още щяха да експонират от филм.

5. PDF потоци на работа: Apogee и Prinergy

Някой спомня ли си противоречията относно производителността към края на 90-те? По това време икономически статистика сочат неочакван бум на производителността в западните икономики. Някои икономисти спореха, че инвестициите в компютри и IT най-накрая се изплащат. По-песимистичните твърдяха, че бумът не е нищо повече от един мираж.
Мениджърите в предпечата по онова време, които инвестираха в Apogee или Prinergy клатеха глави и отговаряха: „Боже мой, производителността се повиши с 500%! От работещите десет в предпечата, кои двама да оставя?“

6. Adobe Photoshop

Adobe Photoshop 1.07 добави подръжка за CMYK (1991), правейки работата в 4 цвята много по-лесна и достижима. Photoshop е също уникален с това, че никога не е имал конкуренция, която да заеме голям пазарен дял. Corel Photo-Paint имаше своите привърженици, а Live Picture беше брилянтен, докато Adobe не изкупи компанията елиминира и тази конкуренция.

7. Управление на цвета базирано на ICC

Спецификациитe на ICC в комбинация с ColorSynch на Apple през 1993 беше зашеметяваща иновация за цяло поколение графични дизайнери, които всъщност не знаеха как ще изглежда отпечатан техния дизайн. Управлението на цвета се превърна от механичнен и аналогов занаят в цифрова наука.

8. Quark

Вмъквайки се в списъка, Quark днес се използва повече „за спорта“, отколкото за работа в света на предпечата от поне 10 години. Някога Quark 3.32 е бил величествено красив в сравнение със своите конкуренти.
В бележка под черта, уволняването на оригиналния Quark екип в Денвър и изместването на бъдещите разработки в Индия, се счита за един от най-големите софтуерни гафове в цялата история на графичната индустрия.

9. Indesign/Creative Suite

След 20 години, Adobe инвестира във възпроизвеждането на оптичния кърнинг и разработи високо качество на типографията, което беше изчезнало от пазара по времето на Quark. Като обедини InDesign, Illustrator и Photoshop в един пакет, Adobe най-накрая успя тотално да надделее в графичната индустрия – ситуация, която не е вероятно да се промени в идните години.

10. Цифровизация на монтажите и връзката към експониращото устройство.

През 80-те, както и през 90-те, тогавашните специалистите по предпечат са се наричали не какви да е, ами монтажисти. Една от работите на монтажиста е да монтира филми върху пластините, за да може тя да бъде експонирана. Дигитализирането на  връзката към експониращото устройство направена от Linotron/Compugraphic през 1989 превръща работата на монтажиста в отживелица почти за една нощ.

Превод: Иван Иванов
Източник: www.prepresspilgrim.com

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.