Университетско издателство, оборудвано с техника за дигитален печат – добрият пример

3775
Университетско издателство, оборудвано с техника за дигитален печат – добрият пример

Интервю с Веселин Ангелов

 

Визитка: Веселин Ангелов е управител на Издателски комплекс УНСС от 3 години. Магистър в УНСС, специалност Социално-икономическа информация. Има дълъг стаж в предпечатната подготовка и дигиталния печат

Хоби: четене, обучение, чужди езици, фантастика
Интереси: нови технологии – развитие, приложения, внедряване и експлоатация;
Технически средства за придвижване в пространството – всякакъв вид транспорт
Формула 1;

С Веселин Ангелов разговаряме за това как дигиталният печат може да промени едно губещо издателство и да го превърне в модерна структура, която работи успешно.

 

Кога започва промяната?
В. Ангелов: Началото на Издателски комплекс УНСС  в този му вид е поставено през 2011 година, когато издателство „Стопанство“ се обединява с печатницата на УНСС.

Тогавашният ректор проф. Борислав Борисов, по покана на Саванто, посещава няколко дигитални печатни бази в Румъния, за да се убеди в предимствата на дигиталния печат и използването му за целите на издателската работа в университета.

Преди това печатницата на УНСС е изцяло офсетова, а помещенията – пълни със залежала печатна продукция, архиви на комплекти пластини за ретираж на учебници и периодика (които в голямата си част не се налага да се печатат отново). Цялостното състояние на базата е като в стара и задъхваща се малка печатница – стари машини, лоши и занемарени помещения, печат в големи тиражи на всички издания – дори и тези, за които се изискват минимални количества; препълнен склад и като цяло – ежегодни финансови загуби.

Днес Издателски комплекс УНСС е единственото университетско издателство, което не работи на загуба, за разлика от повечето подобни структури в други университети, които не биха оцелели без бюджетната си издръжка. Разковничето е дигиталният печат, правилно допълнен с офсетово оборудване, добро управление и оптимизация на всички процеси.

Защо в едно издателство като в УНСС задължително трябва да се печата дигитално?
В. Ангелов: Заради различните тиражи на разнообразната продукция. Пример – в УНСС всяка година се печатат учебниците по общите предмети за първокурсниците. Учебникът по математика е над 800 страници и се печата в тираж над 500 броя всяка година за общия брой студенти в 1 и 2 курс. Тогава най-целесъобразно е да се печата на офсет. Но след това започва профилирането по специалности – броят на студентите във всички специалности е различен (има специалности с по 30-40 души) и учебните им материали са в различни тиражи.

Аналогичен пример са годишните рекламни кампании на университета – 13 вида различни информационни материали за отделните специалности в тиражи от 8-10 000бр. Същото важи и за научните трудове на преподавателите и монографиите – те са тясно специализирани и традиционно в малки тиражи. Тук идва и силата на дигиталния печат – печата се според нужната бройка. А граничният тираж е 450 бройки. Над 450 броя единичната цена при дигитален печат става по-висока от офсетовия печат.

След това идва печата на бланките за изпитите – той също е чудесен пример за най-оптималната комбинация на офсетов и дигитален печат. Така печатаме заготовките за бакалаври и магистри и след това тестовите карти, отговарящи на всички стандарти и мерки за сигурност преди изпита – персонален баркод за всеки студент и квитанция за откъсване. След полагане на изпита и предаването на тестовите карти, те се сканират и резултатите са готови до няколко часа. В УНСС има предварителни кандидат-студентски изпити – всеки с възможности за класиране.

Всичко това е комбинация от различни тиражи, променлива информация и допълнителни конфиденциални елементи, която не би могла да се случи без дигитален печат.

При 22 000 студенти е физически невъзможно всеки един от тях да бъде изпитан устно и по отделно. Изпитната документация е наше собствено KnowHow.

До тази оптимизация на печатните процеси се стигна след правилни анализи на разходите и вида и обемите печатни продукти.

За разлика от другите университети, тук хората, които вземат решения, са икономисти с практически опит в управлението. Затова и според съвременните нужди на университета, те избраха и съвременни решения.

Разбира се, преструктурирането на две неработещи звена в миналото не се случва лесно.
Освен инвестицията, новостите трябва да приемат и хората, които първо трябваше да бъдат убедени, че никой няма да бъде уволнен. След това идва и стресът – ремонт, въвеждане в експлоатация на новите машини, обучение и накрая приемането и желанието да печатат повече. Любопитен факт е, че при нас повечето служители са на средна възраст.

Избрали сме менютата на машините да са на руски език, за да им е по-лесно. Вече толкова им харесва да работят в чисти помещения и с модерно оборудване, че не им се печата на офсетовите машини, когато има нужда. Към днешна дата персоналът на издателството е 34 души  – печатари, книговезци, дизайнери и предпечатари, редактори, служители в книжарницата и собствения ни копирен център. Освен учебниците, научните трудове и изпитните ни бланки, има нужда от голям обем копирни услуги за администрацията и преподавателите. Една документация за участие в търг по ЗОП например изисква по 5 комплекта документи.

Цялата структура би се оборудвала още по-модерно, ако можехме да действаме по-независимо според технологичните нужди. Като държавно издателство обаче сме 3 в 1 – материално производство, търговски обект и бюджетна структура.

 

В частния бизнес е логично след додговаряне да потекат стоки и капитали. В държавното издателство за всяко нещо се следват строги административни процедури, които отнемат месеци. За да се закупи каквото и да е оборудване, кандидатстването по ЗОП отнема около 8 месеца и още около 4 месеца за изпълнение. И това, ако всичко с тръжните документи е наред и участниците са изрядни. Държавата всяка година намалява бюджета за образование и ние като издателство (част от УНСС), работим като държавна структура в частна икономика.

Печатаме множеството издания и монографии, както и научни публикации, към които няма търговски интерес, но са необходими за защита на научни степени. Държавата отпуска всяка година субсидия за научна дейност и книгоиздаване за нуждите на учебния процес. Сумата за книгоиздаване е малък процент от субсидията и е крайно недостатъчна за  обслужването на 32 катедри. Целта на субсидията е да намалим коричната цена на издаваната литература. А механизмът е реализацията  – от 100 заглавия има интерес към 15, но те пак не са достатъчни за добър финансов резултат. Въпросът е многослоен, но ние като издателство не сме част от Академичния съвет, който взема решенията. Ние можем да ги посъветваме, но системата е тежка и всичко се случва много бавно.

В една рекламна агенция се обслужват 50 поръчки на ден, но в държавната структура времето тече по друга логика и на друга скорост. В момента се опитвам да разработя механизъм, с който да намалим загубите и да оптимизираме разходите. Така например всяка година се заявяват заглавията, които издават преподавателите. Ако те не са готови за печат на 80%, не влизат в плана, защото има заявени заглавия, които могат да се пишат с години.

С цел оптимизация на разходите въведох практиката за изплащане на 50% авторски хонорари на автори след реализиране на поне 50% от тиража на изданието, а останалата част след изчерпване на тиража.

Издателството има огромен напредък с организацията и оптимизацията на процесите.  Спомням си, че в началото, когато постъпих ми трябваха около 4 месеца, за да се оправя с огромната бумащина и документация, но с времето правим всички възможни подобрения.

За съжаление, политиката на държавата към държавните издателства е такава поради инерция и неразбиране. Нашата първа задача е да обслужваме нуждите на УНСС. Но колкото повече произвеждаме, толкова повече сме на загуба – влагаме труд и материали, а се работи без печалба. Един пример – държавата забранява да включим учебниците в таксата за обучение на студентите, а това би помогнало продуктът да се продаде преди да се отпечата и така не се генерират загуби. В момента само студентите, които учат дистанционно получават комплект учебници, включени в таксата за обучение.

В същото време учебници се копират и снимат с телефони. Дори има копирни центрове около университетите, които имат готови копирани и подвързани копия от наши учебници. Това е бизнес, от който много издателства губят (авторски права, печат, разпространение), но вероятно и много хора печелят. Ние сме безсилни в този случай, защото според компетентните органи трябва да има количество бройки готови изделия, за да се търси някаква отговорност. Затова и търсим технически средства да ограничим този процес. В момента сме в процес на въвеждане на софтуер, който не позволява нелегалното копиране.

Защо точно Canon и Oce
В. Ангелов: Когато постъпих на работа, не познавах Саванто , които са наш доставчик и са оборудвали издателството с дигитални машини. Предишният ректор е видял в Румъния добрия пример и след обществена поръчка е закупено дигитално оборудване с марка OCE. Честно казано, аз бях работил само с марките Ксерокс и Коника Минолта. Само месец след като започнах работа тук, се убедих, че няма по-добра машина от OCE. За кориците имахме среден клас цветна машина с марката Canon, но тя не се справяше много добре, особено при двустранен печат и печат на различни медии. Тогава решихме да поръчаме нова машина за изработката на корици – направихме точна калкулация на разходите, защото след увеличаването на тиражите, нарастнаха и нуждите ни за довършителни обработки – лакиране, каширане и т.н. За съжаление, за всяка нова машина се пуска поръчка по ЗОП, което отнема минимум 12 месеца. Затова например все още нямаме нов ламинатор.

За оптимизацията на печатното оборудване
В. Ангелов: Аз лично не съм привърженик на струпването на различна техника на едно място. Закупуването на оборудване с една марка е добра практика, защото познаваш техниката, а обслужването и сервизът са на едно място. Най-добрият начин е последователното оборудване да бъде на принципа на надграждането и оптимизацията.

Повече за оборудването в Издателски комплекс на УНСС:

imagePRESS C800 –  цветна дигитална машина, която предоставя впечатляващи производствени скорости до 80 страници в минута върху широка гама носители. Машината може да работи с максимална скорост при дебела хартия до 300 g/m2 и бързо и лесно да печата двустранно върху носители 300 g/m2. Значителните подобрения в технологията с изпичаща лента позволяват на imagePRESS C800 да отпечатва сложни задачи върху широка гама от печатни носители. По-конкретно, върху хартии без покритие този imagePRESS модел ще превъзхожда всяка друга машина за малотиражен производствен печат. Контролерът е Prisma, разработен от Oce/Canon за работа с техните машини.

Océ Gemini Instant Duplex –  технологията внедрена в системите Vario Print 6000 Ultra на Océ, УНСС разполага с най-бързата и производителна серия от монохромни дигитални преси, способна да достигне скорости на печат от 170 до невероятните 314 А4 изображения в минута. Océ Vario Print 6160 Ultra покрива нуждите от вискокачествен монохромен печат на издателския комплекс, който заема около 95% от целия печатен обем и дава възможност за увеличаване на производствените капацитети перманентно или временно при необходимост до 200, 250 и 314 А4 изображения в минута и месечна производителност от 10 милиона А4 изображения.

Предимствата на Océ Vario Print 6160 Ultra са свързани с перфектната регистрация на изображението – лице/гръб; най-широката гама от печатни медии, използвани при работа с дигитални системи, вкл. и обемни и релефни хартии; неподражаема стабилност на тонера върху медиите; най-ниските в света нива на вредни емисии и шум при работа на системата; неподръжаеми стабилност на оборудването и лекота при боравене с него.

Софтуерен пакет Océ Prisma Prepare. Наред с многобройните функции на Prisma Prepare, свързани с подготовката, редакцията, оформлението и настройките на печатните задания, основно предимство на софтуера е възможността за автоматично насочване на цветните и черно-белите страници към съответната печтна система и последващото им автоматично влагане чрез Océ Vario Print 6160 в книжно тяло. По този начин отпада нуждата от машинно или ръчно колиране, отнемащо голяма част от човешкия ресурс в печатницата до този момент и се оптимизират производствените разходи.

 

Материала написа: Деси Тодорова

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.