Уникална книга с мостри на платове от 18-и век

2554
Уникална книга с мостри на платове от 18-и век

Търговският справочник съдържа индексирани мостри на платове с референтен номер.

 книга с мостри на платове

на снимката: книгата с мостри от Норич, показана тук.

 

Тези жизнерадостни на вид книги от осемнадесети век съдържат записи. Но не стандартните записи, които бихте очаквали – кой е умрял или се е родил или какви са разходите за хляб и бира. Вместо това в книгите има мостри на платове с различни мотиви, които мога да бъда купени от клиентите.

 

книга с мостри на платове

на снимката: книгата с мостри от Норич, показана тук.

Тези наистина интересни издания са наследство от производителя на тъкани в Норич, Англия, John Kelly. В тях са залепени изрезки от платовете, а на ръка са написани референтни номера за лесна ориентация. Копия на книгите са били изпратени и на отвъдокеански клиенти през 60-те години на осемнадесети век. Вероятно в Европа по това време са циркулирали стотици подобни красиви изделия, но почти всички са били унищожени.

 

книга с мостри на платове

На снимката: копие, съхранявано в музеят Victoria & Albert в Лондон, можете да видите повече тук

Малкото оцелели екземпляри представят пред нас цветна картина на търговия, която е направила John и колегите му изключително богати.

Източник: erikkwakkel.tumblr.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.