Ученичка направи коледни играчки в чест на графичната индустрия

1547

Ученичката със специалност графичен дизайн Katie Newman е направила коледно дръвче, украсено с играчки, които да отдадат почит на великите изобретатели в графичната индустрия. Дръвчето е украсило печатницата на баща ѝ през коледния период.

Monotype Tolbert Lanston Хартиените „дрънкулки“ включват изображения на големи изобретатели и машини, които са революционализирали индустрията, както и и информация кога са били създадени. Дръвчето украсява печатницата Century Printing в Норич, Великобритания. Сред включените изобретатели са Chester Carlson, изобретателят на ксерографията, основателят и откривателя на литографията Alois Senefender. 

Играчки са посветени и на три печатни машини – Heidelberg Platen, „революционна“ машина според Roger, бащата на Katie, Harris Aurelia 125 и Xerox Docucolor 242. Последните две машини са в употреба от Century Printing.

Katie каза: „Помислих, че обикновената коледна украса в печатницата беше твърде обикновена. Исках да създам нещо свързано с бизнеса ни, историята зад откритията в печата с течение на времето. Искаше ми се и хората, които погледнат дръвчето, да научат нещо за историята на печата. Имаме клиенти, които работят в индустрията и които проявиха специален интерес да разширят познанията си за печата с помощта на коледното ни дръвче!“

Бащата на Katie, която е на 15 години, работи в печатната индустрия от дванадесетгодишен и видимо е успял да ѝ предаде интереса си към индустрията, тъй като тя е планира да се занимава с графичен дизайн. Katie добави: „Бизнесът на баща ми ми дава голям стимул и аз се занимавам с печат откакто се помня. Дори живеем в сграда точно до печатницата, така че печатът е важна част от живота ни.“

Източник: www.printweek.com 
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.