Формула на успеха

2355
Формула на успеха

Често се шегуваме, че работата ни е едно скъпо хоби и не позволяваме някой да ни отнеме удоволствието от него.

Димчо и Лидия Димови, Рекламен център Солико.
Награда 2007: изложбен щанд на Henkel
Награда 2006: външна реклама на Onda coffee break в Mall of Sofia

Когато се обадих на Димчо да се уговорим за това интервю, той не можеше да си запише координатите ми, защото държеше отвертка. Оказа се, че това не е прецедент, защото и той и Лидия участват във всеки проект на Солико от началото до края му. Започват работа в 9 сутринта и много често работят вкъщи до късно през нощта. Казват, че често заспиват с проектите и на сутринта намират решения. И двамата са богослови и това, което най-много ме впечатли у тях бяха думите: „Въпрос на чест“ – нещо, което почти не съм чувала напоследък, особено в работата.

Как ви се отрази наградата?
Димчо: За втората награда бяхме подготвени вече. Първият път беше някаква суматоха, обадиха ни се с покана за официалната церемония и от щанда отидохме неглиже направо на награждаването.
Лидия: За следващата година бяхме подготвени вече. Направихме парти в офиса. Зарадва ни наградата.

Вие сте първи в офиса тази сутрин. Винаги ли е така?
Лидия: Да, обикновено сме първи в офиса. Започваме рано, защото, който започва късно, свършва късно /смее се/. Всъщност всеки идва според графика си, зависи от работата и поръчките.
Димчо:Работният ден продължава и вкъщи. Когато нещата не търпят отлагане, често вечерта трябва да се измислят нещата и на другия ден вече да имаме материал за анализ. Случвало се е на ден да даваме по три различни оферти, което при нашата работа и такива мащабни проекти е доста изтощително.

Работата ви е свързана с доста крайни срокове и се налага да реагирате бързо. Как се справяте?
Лидия: Ние много държим на спазването на сроковете. Калкулирането на една поръчка изисква много време, всичко е индивидуално и се е случвало клиенти да ни благодарят за дадена оферта в рамките на два дни.
Димчо: За нас е въпрос на чест да спазим обещанията, които сме дали. Знаете, че в София наемите са изключително високи и за един магазин всеки ден е скъп. А не може един обект да стои без външна реклама.

Дълго време сте на пазара, виждам, че и двамата сте много ангажирани с всеки проект – от идеята до реализацията му.
Димчо: Да, девет години сме на пазара, аз и до днес съм във всеки проект с отверката /смее се/. Започваме с проекта, преспиваме с него и често на сутринта ни идва вдъхновението. Работата ни разнообразна, всеки проект е различен, не е като в търговията, където всичко е регламентирано.
Лидия: Спомням си, че често чувахме от колегите, че ще видим какво ще се случи, като влезем в ЕС и на нашия пазар влезнат големите чужди фирми. Но макар и с много творчество, тази работа е непривлекателна и изключително сложна за много фирми – в нея има тежка физическа работа, сложни конструкции, точни размери и чертежи, монтажи,  скелета…  Преди време имахме предложение от холандска фирма да бъдем техен подизпълнител и партньор, но самите те се отказаха, когато видяха състоянието на пазара, хората, които работят на него, нивото на заплащането. А и трудът не струва никак евтино или поне не толкова, колкото са очаквали чуждите фирми.

Като стана въпрос за хора и заплащане, при вас какви са нивата на заплащане на труда?
Лидия: Даваме възможност на хората да се докажат.  Работата при нас е стресова – някои се мотивират и напредват, други се уморяват.
Димчо: При нас нещата със заплащането са корелативни – колкото повече даваш, толкова повече получаваш.

А с какви хора предпочитате да работите – начинаещи и без опит или доказани специалисти?
Лидия: Солико е школа. Предпочитаме да учим хората, защото имаме стандарти, които са наши и понякога външни хора се опитват да ги променят или да внесат от друго място стандарти, които са различни. Но имаме и кадри, които са избирани на добри позиции в други фирми, само защото са работили при нас.
Димчо: Като стана въпрос за стандарти, при нас са се появявали разглобени изделия, които сме правили за фирма и някой друг се е опитал да ги възпроизведе, но безуспешно.

Делегирате ли права или следите всичко в работата?
Лидия: Не очакваме чудеса от хората.
Димчо: Делегираме права, разбира се. Но се изиксва да се контролира всичко. А и не бих възложил нещо на колегите, което не мога да свърша сам. Преди време един колега ни нарече „семейство Солико“ и май сме на път са станем. /смее се/

А какво прави семейство Солико в свободното си време?
Лидия: Заседяваме се пред камината и си почиваме.
Димчо: Нямаме много свободно време. Крадем /смее се/. Слушаме много музика, аз играя тенис. И май наистина се заседяваме често пред камината. Живеем близо до офиса в къща на 100 години и обазаведохме дома си в такъв стил, уютно ни е вкъщи.

И двамата сте богослови. Как съчетавате това образование с бизнеса?
Лидия: Помага ни в ежедневието. Много е важно човек да не губи човешкото, да не спира да прави полезни неща. Ако не правиш нещо полезно, няма никакъв смисъл от работата ти. Така и удоволствието от работата е много по-голямо. Позволяваме си дори да се отказваме от клиенти, които са коректни като плащания, но не оценяват труда ни достатъчно. Също отказваме поръчки, които не можем да поемем пълноценно заради липса на време.
Димчо: Често се шегуваме, че работата ни е едно скъпо хоби и не позволяваме някой да ни отнеме удоволствието от него. Често едно искрено „Благодаря“ за добре свършена работа е много украсяващо деня. А богословието ни научи да сме далновидни, да се учим по време на пътя си и да пазим в себе си силна воля и морал, във времена, в които човек може много лесно да бъде изкушен.

Деси Тодорова
www.prepressbg.com

Интернет портал за печатни технологии.