Формула на успеха

2251

Важно е хората да имат желание за работа и това, което правят да им е интересно. Не е задължително да имат голям опит. Дори базови познания и малко опит са достатъчни…

Веселина Цветкова, управител на By Surprise.
Награда: запалка FHM в категория „Рекламни сувенири“.

В офиса на By Surprise всичко е свежо зелено. Стените са боядисани в зелено, има зелен аквариум, визитките са зелени, дори Веселина е облечена в свежа зелена риза. Въпреки, че работата със сувенири често е свързана с кратки срокове, напрежение и клиенти с много високи изисквания, Веселина оставя впечатление на спокоен човек, който умее да се справя с тези неща с лекота.

Виждам, че държите наградата в заседателната зала, на видно място. Важна ли е тя за Вас?
Да, това е голямо признание за работата ни. Макар и да е символична, тя показва, че някой ни е забелязал и е оценил работата ни. Отрази се много добре и на екипа ни – около два месеца бяхме в страхотна еуфория, забравихме проблемите в работата, сплотихме се, работата между отделите се подобри. Да не ви казвам колко пъти я празнувахме тази награда. Беше много весело.

Какви хора предпочитате да наемате на работа?
Важно е хората да имат желание за работа и това, което правят да им е интересно. Не е задължително да имат голям опит. Дори базови познания и малко опит са достатъчни, другото се научава в процеса на работа. Когато започнахме, бяхме малко хора, но всички имахме опит в рекламата. Всеки ден се учим на нови неща.Работата ви е много стресова, особено по Коледа. Какви качества трябва да притежава един мениджър, за да работи успешно в този бранш?
Да, стресът е огромен. Ние набрахме популярност и вече имаме доста работа и през цялата година, през януари и дори в традиционно по-слабите месеци като август, например. Знаете, че когато се прави събитие, клиентът има фиксиран срок и не се интересува дали в печатницата е свършило мастилото, или транспортната фирма не е успяла да се справи с доставката. Научих се на много търпение в работата – да мога да изслушам всички страни, когато възникне проблем, да преценя какво се случва и как да постъпим. Благодарна съм и на четиригодишния си син, той също ме възпита да бъда много търпелива /смее се/.

Държите ли да контролирате изцяло процеса на работа или делегирате права и отговорности?
Предпочитам да делегирам права. Не само, защото поръчките са толкова много, че не е възможно да ги следя в най-малките детайли, но и на всеки човек трябва да му се делегират права, за да се развива и да се чувства оценен. Предпочитам да координирам нещата и да мисля стратегически, а да оставя хората да вършат работата си и да се развиват. Аз като мениджър не бих могла да постигна нищо, ако нямам сериозен, отговорен и сплотен екип.

Кой идва най-рано в офиса?
Най-рано на работа идват офис мениджърът и счетоводителят. Дори често преди работното време. Най-късно си тръгва мениджърът по продажбите, понякога и след 9 вечерта, докато не завърши и последните си поръчки. Аз идвам към 9 сутринта и си тръгвам около 7 вечерта.

Свободното време достатъчно ли ви е?
Аз се чувствам малко виновна, защото нямам достатъчно време за детето си. Затова всяка свободна минута предпочитам да прекарвам със семейството, през уикендите да сме заедно някъде навън.

Сега, ако можете бихте ли се пенсионирали?
Не, имам твърде много идеи и цели в главата си, които трябва да започна, дали аз ще ги реализирам, времето ще покаже.

Деси Тодорова
www.prepressbg.com

Интернет портал за печатни технологии.