Хартиите на новото поколение

2437

Две интересни иновативни хартии с голям потенциал: прозрачна нанохартия и хартия направена от рециклирани бутилки.

Японска компания за производство на хартия и химическа компания са обединили усилията си за създаването на прозрачна нанохартия от целулозени влакна.

hartiq

Предполага се, че новият материал може бъде използван дори за дисплеи на таблети и др.

Компаниите Oji Holdings и Mitsubishi Chemical разработили хартията от нановлакна на целулоза. Дебелината на влакната е едва една 20 000 част от дебелината на човешки косъм, заради спецификата при работа с толкова фини материали създаването на хартията било съпътствано от много трудности.

Независимо, че новата медия е доста тънка, тя притежава висока прозрачност и е устойчива към топлинни въздействия, което позволява в бъдеще да се използва за различни осветителни тела (макар, че това няма да е основното и приложение).

Понеже хартията се отличава не само с прозрачността си но и с голяма еластичност и гъвкавост, производителите се надяват да я използват при разработката на ново поколение таблети, които да могат да се сгъват при необходимост.

Главният мениджър на Oji Holdings Сатоши Фукуй (Satoshi Fukui) коментира, че новата хартия ще може да бъде използвана при изработването на органични електролуминисцентни дисплеи, които ще намерят приложение в различни отрасли.

paper

Нанохартията е напълно безвредна за околната средна и подлежи на цялостна преработка.

Компаниите планират в течение на три години да пуснат своето изобретение в масово производство.

Друга японска компания пък пусна хартия направена от пластмасови бутилки.

Японската химико-фармацевтична компания Teijin произведе синтетична хартия Ecopet от рециклирани PET-бутилки.

paper

От компанията обясняват, че новата медия събира в себе си функционалността на обикновената хартия и на PET медиите. Тя може да се използва за производството на различни флаери, етикети и банери, които трябва да могат да издържат на тежки експлоатационни условия.

Производителите също така коментират, че за разлика от другите синтетични медии, хартията Ecopet е подходяща за печат и за довършителни операции: рязане, сгъване, биговане, лепене и пр. Даже писането върху нея не представлява трудност (хартията не е подходяща за мастиленоструйни принтери).

За сега новата хартия се продава само в Япония, като цената и е 135 йени за лист формат A3. От Teijin все още нямат намерение да я предлагат на международния пазар, но не го изключват като вариант за в бъдеще.

Източник: www.printdaily.ru indian.ruvr.ru http://www.infuture.ru/article/8389 greenoptimistic.com
Преведе: Радина Дойнова

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.