Warning: getimagesize(/images/ris5.png): failed to open stream: No such file or directory in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Хартия от въглеродни нанотръбички проявява необичайни свойства

1147

Оказа се, че композицията от нанотръбички проявява изключително интересни механически свойства.

нанохартия

Разтягането при повечето материали води до съкращаване на размера в противоположната им страна. Това явление може да се види с невъоръжено око при разтягането на гума например. Лист хартия изработен от нанотръбички, обаче проявява съвсем различни свойства. Неговата ширина се увеличава при разтягане в противоположно направление. Това неочаквано свойство ще може да се използва за развитие на науката в различни насоки.

Ray Baughman и негови колеги от университета в Тексас и още два бразилски университета публикуваха резултатите от изследванията си в списанието Science. Там те подробно описват начина на изработване и свойствата на хартията от нанотръбички. Най-общо хартията е била изработена по същата технология, по която обикновената целулозна хартия се прави вече стотици години, с единствената разлика, че вместо целулозни влакна се използвали еднослойни или многослойни композиции от нанотръбички.

Изследователите измервали коефициента на деформация (т.е коефициента на Поасон ) на хартията и стигнали до извода, че относителното разширение е различно за различните композиции. Оказало се, че хартията изработена с един слой нанотръбички има положителен коефициент на Поасон, а при увеличение на слоевете се наблюдава рязък преход, към отрицателен. Друг интересен резултат от проведените експерименти, е че всяка многослойна композиция е два пъти по-здрава от материалите по отделно.

Възможността за регулиране на здравината на хартията, както и на коефициента на Поасон ще открие възможност за приложението на новият материал в различни индустрии.

Написа: Радина Дойнова
По материали на: nd.cnews.ru

Интернет портал за печатни технологии.