Цветът на годината на Pantone за 2013

1657

Според компанията Emerald 17-5641 е свързан с растеж, прогрес и възраждане.

pantone

Изумруденото, ярко и жизнено зелено, засилва усещането, че се чувстваме добре, дава ни вдъхновяващ поглед към ситуацията и ни предлага баланс и хармония, коментираха от Pantone. Най-честата асоциация на цвета за 2013 е с брилиянтни, безценни скъпоценни камъни, изумруденият цвят се асоциира с лукс и изтънченост.

От дълбока древност, в много култури и религии, този великолепен нюанс се възприема като цвета на красотата и възраждането. Други асоциации са растеж, обновление и прогрес. Никой друг цвят не носи повече асоциации с възстановяването от зеленото. От столетия много държави са избирали зеленото за символ на излекуването и обединението.

„Най-изобилният нюанс в природата, човешките очи виждат повече зелено, отколкото който и да е друг цвят от спектъра“, коментира Leatrice Eiseman, изпълнителен директор на Pantone Color Institute. „Както е било през цялата история, многоъгълният изумруд продължава да блести и запленява. Символично, той носи усещане за чистота, обновление и подмладяване, които са толкова важни в днешния сложен свят. Този мощен и универсален тон се превежда лесно на езика на модата и този на вътрешния дизайн.“

Източник: pantone.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.