Цифровите технологии превзеха Ipex 2010

1767

Организаторите на Ipex потвърдиха, че тази година в Бирмингам цифровият печат ще е по-широко представен от офсетовия.

Директорът по събитията на шоуто, Trevor Crawford, разкри, че производителите на цифрова техника ще заемат 38% от изложбеното пространство.

За офсетови печатни машини са запазени 26%. „Положителните нагласи на пазара са по-силни от тези преди шест месеца и се усеща полъх на умерен оптимизъм”, допълни Crawford.

От десетте най-големи изложители тази година, осем са производители на цифрова техника. Другите две позиции са заети от Heidelberg и производителя на довършителна техника Friedheim.

Както писа printguide.info, Canon удвоиха изложбеното си пространство и ще поставят акцент върху решенията си за развитие на бизнеса. Trevor Dodsworth, началник на продуктовия маркетинг в Canon за Великобритания, каза, че нововъведенията в цифровите печатни технологии са позволили на компанията да заеме основно място на по-значимите търговски изложения. “Вместо да е “новото хлапе в квартала”, цифровият печат е наложен елемент от всяко голямо изложение”, добави той.

Подобна е тенденцията при HP, които увеличиха присъствието си с почти 40% като заеха 3 000 кв. м. от общата площ от 100 000 кв. м., с която разполага изложението. Въпреки, че намалява присъствието си на Ipex спрямо 2006, спрямо 2006, Xerox, заедно с Canon и Fuji, допълва челната петица на изложителите по отношение на заетата изложбена площ.
Francois Martin, маркетинг мениджър на HP Graphic Solutions Business, каза, че увеличеното присъствие на цифровия печат на Ipex е катализирано от икономическата криза. „Острата нужда от нови бизнес модели значи, че пазарът на цифрови печатни машини е по-слабо засегнат от доставчиците на аналогови технологии.“, добави той.

Въпреки това, Chas Moloney, маркетинг директор на Ricoh Великобритания, заяви, че все още има баланс между офсетовия и цифровия печат. „Все още смятам, че на пазара има място и за двете технологии. Виждам, че баланса се отмества към цифровите технологии, но става въпрос точно за баланс. Важното е да се съсредоточим върху нуждите и изискванията на клиентите”, добави Moloney. Ricoh ще покаже на изложението производствените си цифрови преси Pro C720 и C720S, както и web-to-print решенията си.

Ipex 2010
Източник:  www.printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.