Шрифтове под наем от SkyFonts

2164

Новата облачна услуга за шрифтове под наем позволява на абонатите достъп до хиляди шрифтове само докато имат нужда от тях.

SkyFonts

Купуване или наемане? Този въпрос става все по-значим в областта на графичните приложения и търговията с електронни продукти като цяло. Забелязваме склонност към даването под наем на различни приложения и съдържание, например музика, при компании като Adobe и Apple. Скоро може да се окаже, че сме изправени пред същата дилема и по отношение на шрифтовете. Поне такава е идеята на SkyFonts, облачна услуга за наемане на OpenType шрифтове от разработчици като Linotype, Monotype, ITC, Bitstream, и други.

Защо някой би платил за временен достъп до шрифт? Първо, по същите причини, заради които бихте се абонирали за Creative Cloud или Spotify: плащате далеч по-малко за достъп до много ресурси, отколкото, ако ги купувате. Освен това, ще можете да използвате хиляди шрифтове, които иначе няма да можете да си позволите, което ще ви даде по-голям избор.

SkyFonts, позволява да пробвате безплатно който и да е шрифт (за 5 минути) и ако решите да го използвате, можете да платите за него само за периода през който ви трябва, независимо дали е месец или ден. Когато периодът на абонамента изтече, шрифтът ще бъде премахнат автоматично от компютъра ви. SkyFonts е съвместим с програмите за предпечат и може да се синхронизира на до 5 машини през SkyFonts портала. Шрифтовете от SkyFonts не могат да се контролират от друга програма за управление на шрифтове.

SkyFonts работи чрез инсталиране на разширение към системата, което може да активира и деактивира шрифтове на компютъра ви. Съвместим е с Mac и Windows (XP, Vista, 7). Другата част на решението е SkyFonts портала, от който сваляте и управлявате шрифтове. Той работи с Firefox, IE, Chrome и Safari. За момента въпросът за цената на абонамента остава без отговор. SkyFonts вече има бета версия.

Източник: netmagazine.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.