Ще доведе ли електронната хартия до пълното изчезване на традиционния печат?

3324

Наскоро колега ме попита дали продължаващото развитие на електронната хартия ще сложи край на традиционния печат, най-вече на офсета. „Няма начин!” – отговорих аз. И оставам на това мнение, въпреки че нещата не са толкова прости.

Въпреки, че електронната хартия използва термините „хартия” и „електронно мастило”, в действителност не става дума за печатен процес. Затова термините могат да бъдат подвеждащи. По-скоро става въпрос за екран, с предна част, която показва информацията и задна страна, която съдържа електронните компоненти.

Екранна технология

Съществуващата електронна хартия е базирана на технологии, разработени от различни компании. Много от устройствата, които са на пазара използват технологията на компанията E Ink, базирана на електрофореза. Известна още като електронно мастило, при нея се нанася тънък слой материал върху екран, подобен на хартия. Според компанията „градивните елементи на електронното мастило са милиони микрокапсули, с диаметър колкото на човешки косъм.
Капсулите съдържат положително заредени бели частици и отрицателно заредени черни частици, разположени в прозрачна течност. Прилагането на отрицателно електрическо поле кара белите частици да се преместят в горната част на микрокапсулите, където стават видими за потребителя. Така зона, в която са се преместили изглежда бяла. Черните частици са в обратната страна на екрана и не се виждат. По същия начин се получават черните зони, но при поле с положителен заряд.”

Друго решение е технологията Vizplex, отново на E Ink. Тя се състои от електронно мастило с микрокапсули, нанесено на пластмасов материал с покритие от иридиев оксид. Полученият филм се комбинира с лепилен слой, за да се получат листове Vizplex, които се вгражда в екрана от производители на TFT екрани.

Най-известните имена в разработките на задните панели за електронната хартия са Polymer Vision и Plastic Logic. Роля имат и компаниите за потребителска електроника, като Sony,които предлагат продукта и откриват подходящи приложения за него. Тъй като електронната хартия всъщност представлява дисплей, когато говорим конкуренция от страна на електронна хартия, трябва да се съсредоточим върху пазара за екрани, не върху традиционният печат.

Печатът е по-добър за опаковки

Очевидно, електронната хартия няма да замести традиционният печат на пазара за опаковки. Флексографският и офсетовият печат ще останат на първо място в защитата и разпространението на продукти, относително малката роля на дълбокия печат също ще се запази. Технологията, която си струва да се наблюдава в този сектор е мастиленоструйния печат, защото той може да намали времето и цената за подготовка. Нещо повече, той дава възможност всяка опаковка да е персонализирана, което е засилваща се тенденция във всички печатни сектори. Можете да прочетете повече за бъдещето на инкджет технологиите тук.

За сега скоростта на мастиленоструйните решения не може да конкурира традиционните технологии при големи тиражи. Тенденцията обаче е към увеличаване на производителността им, която се съчетава със скъсяването на тиражите във всички области. Тези два фактора ще накарат много печатници да изберат мастиленоструйната технология. Има и значителна възможност технологията за електронна хартия да добави малки екрани на опаковката, която да съдържа рецепти, допълнителна информация за продукта и дори реклами. Това, обаче, е нов пазар, а не заместител на съществуващия.

Реклами в търговски обекти

В търговските обекти, рекламите на местата за покупка стават все по-често разпространени. Търговците се стремят да привлекат клиентите чрез всевъзможни средства. Традиционно този тип реклами се печатаха с флексо технология заради неравните повърхности на материалите. Мастиленоструйният печат навлиза бързо и в тази област. Въпреки това, в тази ниша електронната хартия може да заеме значителна роля. Тя предлага променящи се изображения, цвят (не и пълноцветно изображение, за момента) и ниска консумация на енергия. Електронният дисплей е много по-привлекателен от обикновения отпечатан знак. Технологията In motion на E ink е отличен пример в тази област.

Електронни четци

В друга област, електронната хартия е създадена, за да имитира вида и усещането на хартията, като по този начин се прицелва в няколко традиционни пазара на печатни изделия, като книги и вестници. Технологията е изключително подходяща за тези приложения. Тя е тънка и гъвкава, симулира вида и усещането на истинската хартия, има ниска консумация на енергия, чете се лесно на ярка слънчева светлина и накрая, не е задължително да е цветна (макар че, в повечето от случаите се избира този вариант.) Затова не е изненадващо, че четците на електронни книги се предлагат във всякакви разновидности. Все още е спорно дали този продукт ще спечели трайно потребителите, след като успя да привлече вниманието им. В някои случаи, като учебници и справочници, концепцията има смисъл. Когато четете за удоволствие, тя все още не е доказана. Ситуацията с вестниците е различна. Тук възможността за обновяване на информацията е първостепенна. Няколко услуги за абонамент за вестници през електронни устройства постигнаха значителен успех, особено в Азия и Европа.

Последствия за околната среда

Едно от последствията за природата е, че екранът от електронна хартия отстранява хартията, следователно спасява дървета. Според Вестникарската асоциация на Северна Америка, през 2006, САЩ са използвали 9,6 милиона тона вестникарска хартия, почти 25% от количеството за целия свят. По приблизителни изчисления въздействието е значително. През 2006 за да задоволят търсенето на вестници в САЩ са използвани 95 милиона дървета, замърсени са 460 милиарда литра вода, отделени са 331 милиона тона парникови газове. Можете да прочетете повече за производството на хартия тук.

Нещо повече, електронната хартия се счита за технология, която помага за опазването на околната среда. Според доклад за 2007 на Кралския институт по технологии в Стокхолм, „електронната хартия вреди на околната среда по-малко от хартията, напечатана с мастило. Също така, тя е вреди много по-малко от четенето в интернет.” В епоха, в която компаниите се стремят да бъдат „зелени”, това има значителна роля.
И така, в бъдеще електронната хартия няма да замени традиционния печат, въпреки че може да го допълни в някои области и заеме пазарни позиции в други. Докато технологията се подобрява и хората търсят по-големи печалби, положението може да се промени.

Автор: Linda M. Casatelli
Източник: epapercentral.com
Превод: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.