Японец в Перник

2983
Японец в Перник

Ново пълноформатно Komori G40 е инсталирано и работи в Магма Пак от един месец.

Komori LITHRONE G40
(на снимката: Komori LITHRONE G40)

 

Komori G40 е пълноформатна петцветна офсетова машина с допълнителна лакираща секция. Офсетовата печатна машина е оборудвана със системи за автоматична смяна на пластините (Full-APC), самоoбучаваща се система за намаляване на макулатурите KHS-AI, както и система за контрол на плътността (PDC-SX Spectral Print Density Control-SX).

 

За тази година освен инвестиции в оборудване, Магма Пак инвестираха в строежа на чисто нова собствена сграда с използваема площ от над 3000 кв.м. Тези инвестиции са продължение на последователната политика на фирмата да развива един продукт като хартиените торби, който да подобрява и продава основно на чужди пазари. За Магма Пак не стоят на дневен ред въпроси, които измъчват много печатници –  как да оцелеят на българския пазар, как да дадат най-ниска цена, за да вземат големи поръчки или как изобщо да се позиционират на малък и свиващ се пазар. В тази връзка екипът на Printguide реши да провери на място каква е формулата на успеха. Разговаряме с Красимир Крумов, управител на Магма Пак и с Борис Илиев, управител на Булграфика – доставчик на японската машина.  

Красимир Крумов, Борис Илиев
(на снимката от ляво на дясно: Красимир Крумов, Борис Илиев)

 

Защо точно Komori

 

Красимир Крумов: “Изборът ни на доставчици беше между няколко от основните играчи на пазара: Komori, manroland и Heidelberg. Освен техническите възможности на машините избирахме и политиката на продажби на доставчиците и начина им на водене на преговори. Няма да излъжа, ако кажа, че изборът ни е както прагматичен, така и емоционален. Избрахме Komori заради уникалния начин, по който японците работят и правят бизнес, тяхната култура и уважението и вниманието към всеки клиент. За разлика от европейците, японците имат стриктни и ясни правила, по които продават машините си и ги обслужват в последствие. Личното отношение, което получихме от собственика на Komori преди продажбата, когато посетихме drupa 2016, не ни беше оказано от нито един европеец. Японците се грижат за клиентите не само, преди да им продадат, а и след това – техниците и инженерите им са на разположение по всяко време и по всички бързи информационни канали. За пример, случвало се е ние да комуникираме с тях по спешност, дори чрез приложението Whats Up, което на практика означава, че те се отзовават мигновено на всички възникнали въпроси от наша страна. Като още един пример за това колко специално е отношението на Komori е, че документацията на машината дойде преведена от Япония на перфектен български.

 

печатари на Komori LITHRONE G40
(на снимката: екипът печатари на Komori LITHRONE G40)

 

Относно технологичните предимства на машината, японското решение ни дава всичко онова, от което имаме нужда – стабилност по време на печат и повтаряемост на поръчките при ретираж. Също така сервизът и доставките на резервни части са много бързи.

 

Машината е закупена по европейска програма с 35% финансиране, но и без програма ние имахме готовност да инвестираме и да изберем точно нея.”

Брошура с дръжки

 

Красимир Крумов: “Ние не сме типичната печатница – при нас няма биндери, сгъвачки и др. Произвеждаме само един конкретен продукт, но толкова добре, че превърнахме обикновената хартиена торбичка в рекламна брошура с дръжки. За да подобряваме продукта имахме нужда от Komori G40 –  петцветна машина с лакова секция, която не само че ще подобри продукта ни, но и ще ни помогне да разширим асортимента. Особеност при производството на хартиени торби е, че често се печатат плътни фонове с пантон цветове и търсим равномерност на отпечатъка по цялата площ на изображението. Komori G40 ни дава възможност не само да постигнем всичко това бързо и лесно, но и повече. Заради системата за контрол на качеството лесно можем да събираме информация за всяка поръчка и при ретираж да постигнем същото качество дори след месеци. Това е улеснение за нас, а и прави доволни клиентите ни. С новата машина вече наблягаме на печата на хартиени торби с качествени пълноцветни изображения или както често обичам да казвам “рекламна брошура с дръжки”.

Красимир Крумов, Магма Пак
(на снимката: Красимир Крумов)

 

Подготовката на един тираж е около 30-60 листа. Komori G40 разполага със система за автоматичен пасер и дори при първите отпечатъци трудно ще забележите отклонения в пасера и плътностите на цветовете. Машината е лесна за обслужване и е тиха (макар в момента да върви тираж, ние спокойно разговаряме около машината). Инвестицията в системата за контрол на качеството на печат може да изглежда скъпа, но така оптимизира работата, че ще ми се изплати само за една година. Машината ни е калибрирана по международния печатарски стандарт ISO 12647, което прави цветните проби безмислени и намалява риска от рекламации.

 

Като цяло философията ми за инвестициите е проста: Не можеш да излезеш на магистралата и да караш кола, която ти позволява скорост от 20 км/час. Магма пак работи основно за чужди пазари и далеч не даваме най-ниските цени. Стремим се да предлагаме качество на конкурентни цени.”

 

Облекчавайки работата на персонала облекчавам и себе си.

 

Красимир Крумов:  “За да сме конкурентоспособни, инвестираме в най-доброто. От машините, до персонала. Защото доброто оборудване има нужда от качествен персонал, който да работи на него и да се чувства добре на работното си място. На нашите служители оставяме да избират консумативите и всички инструменти, които им помагат да си вършат добре работата. Когато инсталирахме новата машина видях мотивацията и желанието им за работа, не чух някой да се оплаква, че нещо няма да стане. Освен това печатарите ни говорият английски и немски и се разбират чудесно със сервизните, които ни посещават. В тази връзка, никога не се интересуваме коя друга печатница колко плаща на персонала си. За нас е важно да създадем всички условия, така че хората да се чувстват мотивирани и отговорни за качеството на продукта, който произвеждат.

Komori LITHRONE G40
(на снимката: системата за контрол на качеството на печат на Komori LITHRONE G40)

 

Разбира се, добрият печатар ще произведе добър продукт и на по-стара машина, но купувайки всички екстри на една машина, искам да облекча работата на печатаря и да осигуря повтаряемост и качество на всички поръчки. Дори има колеги, които ми казват, че глезя печатарите си, но така улеснявам себе си – по-важно ми е работата да върви безпроблемно и да не се занимаваме постоянно с технически проблеми, а да се фокусираме върху клиентите и техните желания.

Предишната ни машина, която е в експлоатация в Магма Пак, е manroland 202. За пример, тя също е купена чисто нова. При нейната инсталация, а и по време на работа в началото, трябваше да преминем през доста “детски болести”. При Komori G40 тези неща отсъстват.

 

Komori LITHRONE G40
(на снимката: системата за контрол на качеството на печат на Komori LITHRONE G40)

 

За един качествен завършен продукт всичко трябва да изрядно по веригата. Разполагаме с ново безпроцесно CTP и само човек, който се е сблъсквал с химията за проявяване, ще оцени какво означава това. Изборът ни да използваме безпроцесната технология е част от тази стабилност и повтаряемост на производството. А за машината ни за сгъване и лепене на хартиените торбички мога да кажа само, че е единствена в Европа и ни дава възможност да произвеждаме до два милиона хартиени торби на месец. Тя също е купена нова и е японска.”   

 

В края на разговора ни се включи и Борис Илиев (Булграфика). Коментираме обслужването на настоящите клиенти, новите технологии, които се предлагат от Komori.

 

Борис Илиев: “Булграфика е изключителен представител за България за печатните машини на Komori. Komori е японска компания, но доставките на консумативи и резервни части стават за 24 часа, благодарение на склада ни в Англия. В това отношения сме много бързи, а и часовата разлика в работното време често ни дава предимство и възможност за бърза реакция. Клиентите на Булграфика могат да разчитат на регионално ниво на специалист – печатар, който участва заедно със сервизните инженери в инсталацията на машините и в обучението на печатарите. Komori е добре позната марка в България, въпреки не големия брой инсталирани машини. Например в една Турция има над 700 машини, а при нас са над 20. Клиентите ни избират Komori заради безпроблемната работа и стабилността на машини по време на печат. Интерес от страна на настоящите и бъдещи клиенти има и към новите технология, които се предлагат от Komori като H-UV и актуалните напоследък цифрови печатни машини за индустриален печат.”    

 

Вижте още за Магма Пак
Производство на хартиени торби с текстилен шнур или хартиени дръжки. Цялостен релеф вьрху хартии, ефектни картони. Нови полиграфически ножове и щанц машини. Производство и доставка на памучни и полипролиленови шнурове за торбички.
www.magmapack.com
Профил Магма Пак в Полиграфия ИНфо

 

Вижте още за Булграфика
Булграфика е изключителен представител за България на световно известни компании като Komori Япония – печатни машини, MBO Германия – сгъвачни машини, Sakata Inx Испания – офсетови мастила, ORTHOTEC Taiwan – производител на машини за ролен офсетов, летърпрес и сито печат, щанци и топъл печат на етикети, Kiniyo Europa и Westland Германия – гумирани валци и др.
www.bulgraphica.com
Профил на Булграфика в Полиграфия Инфо

По статията работиха: Десислава Тодорова и Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.