10 музея за печат, които да посетите при следващата си командировка

1357
10 музея за печат, които да посетите при следващата си командировка

По света има над двеста музея, свързани с печат, от които над 2/3 се намират на територията на Европа. Нерядко, пътувайки в командировки за изложения и бизнес срещи, остава малко свободно време, което може да бъде уплътнено в някое от тези интересни места, свързани с нашия бранш.

Тук са събрани част от най-интересните, а карта с всички тях може да бъде намерена на сайта на Асоциацията на европейските печатни музеи. В нея са отбелязани, както членуващите в асоциацията, така и останалите, свързани в по-малка или по-голяма степен с полиграфията по целия свят. Ако очаквате само машини от времето на Гутенберг, то най-вероятно ще останете разочаровани. Е, нека започнем нашата обиколка!

The AMI – Най-новият музей за печат Към момента AMI е най-новият и по думите на своите създатели най-големият музей за полиграфия. Този проект, намиращ се на 70 километра от Париж, е осъществяван последните 20 години, през които са събирани неговите експонати, разположени на площ от 5000 м2. Целта на неговите френски създатели е да съхранят паметта на професията, с нейните технически аспекти, ноу-хау, но също така да покажат динамиката на сектора. Срещу вход от 8 евро, ще видите изложени 150 машини. Музеят е подготвил и 5 специализирани практически работилници за най-любопитните.

 

10 музея за печат

Музеят на Гутенберг в Майнц След като бяхме в най-новия, е редно да посетим и един от най-старите музеи, основан от граждани на Майнц (Германия) в далечната 1900 година. Едва ли ще има изненадани от факта, че той е посветен на Йоханес Гутенберг, който е родом от същия град. Сред най-ценните съкровища в експозицията са две оригинални библии от 15 век дело на самия Гутенберг. Друга основна атракция е реконструкцията на неговата работилница.

 

10 музея за печат

 

Музеят на книгите в Хага По-стар (открит през 1852 година) от предходния музей в тази колекция е само Meermanno – домът на книгите в Хага, който има огромна колекция от средновековни ръкописи до най-съвременния дизайн. Централна тема заема външната форма и развитието в дизайна на книгите. Една от атракцията е колекция от 1515 миниатюрни книги, придобити от музея през 2012 година. Предлага се и безплатна онлайн търсачка на всички налични книги, ръкописи, писма, дизайни и други материали от колекцията.

 

музеят на книгите

Музеят Plantin-Moretus
Plantin-Moretus е музеят, който лично съм посещавал и препоръчвам, ако се намирате в Антверпен (Белгия). Всъщност това са 3 музея на едно място – сградата, колекцията от над 3000 книги и не на последно място изцяло завършена печатница от 17-ти век с двете най-стари печатни преси в света. Музеят е признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО и в него има толкова история, че няма как да бъде преразказана в няколко изречения или следващото кратко видео:


Музеят на каменната литография Холандският музей на литографията е мястото, на което ще се запознаете с каменната литография. Разработката на Alois Senefelder се счита за втората най-голяма революция в полиграфията след тази на Гутенберг. Колекцията от каменни плочи за литография по форма и степен е най-голямата и уникална в света и включва в себе си дори нотни текстове. На място може да видите и самия процес по изработка на каменните плочи и последващото им отпечатване.

 

Музеят на каменната литография

Фабрика за ръчна изработка на хартии
Ако имате път към южна Франция може да се отбиете до фабриката за ръчна изработка на хартии в Brousses. Срещу входна такса, започваща от 8.50 евро може да се включите в кръжоците превръщащи старите дънки в синя хартия, да станете свидетел на ръчната изработка на листа с размер 2.20/3.40 метра или да преминете курс по японска калиграфия.

Музеят на брандовете Какво щяха да бъдат печатниците без търговските брандове, които днес са основният клиент в бранша? Вероятно отговорът се дава от музея на брандовете, намиращ се в Лондон. Неговата постоянна експозиция е наречена „Тунел на времето“ и показва историята в развитието на потребителското общества през последните 150 години. Тук търговските марки са поставени в различни исторически контекст – от войни, през кралски коронации, до стъпването на човек на луната и новата дигитална ера. Временните експозиции са не по-малко интригуващи, като тези към настоящия момент разглеждат актуални въпроси като: „Може ли маркетинга да спасява животи?“, „Опаковките на бъдещето“ или „Жените в рекламата“.

 

Музеят на брандовете

Музей на картите за игра Nationaal museum van de speelkaart се намира в Turnhout (Белгия) и централно място в неговата колекция заема оборудването за производство на карти за игра, което е било силно развито в този регион. В музея има богата колекция от дизайни на карти, най-ранните от които датират от началото на 16-ти век. В него често се организират и тематични събития, свързани с този тип продукт.

 

Музей на картите за игра

Две места отвъд океана
Знам, че някои от вас обичат по далечните дестинации. Ето защо за финал оставих два музея, намиращи се в САЩ. Първият е свързан с книжните подвързии и се намира в Сан Франциско. На място ще може да се запознаете с богата колекция за книговезко оборудване от 19-ти век и стотици примери на ефектни подвързии. Също така ще може да се запознаете с личните истории на хора от миналото, работещи в тази сфера.

Другият музей е свързан с печата на книги за незрящи и се намира в Louisville, Kentucky. В изложбените зали ще се запознаете с историята на образованието за незрящи по един забавен и достъпен начин. Имате възможност да се докоснете до света на незрящите, да напишете името си на механичен брайлов писец, да тествате уменията си за работа с говорим софтуер и да се запознаете с изчезналите във времето конкуренти на брайловия език. Ако все пак Америка е далечна дестинация, може да посетите музея и чрез нейния виртуален тур.

Автор: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/