10 музея за печат, които да посетите при следващата си командировка

1026
10 музея за печат, които да посетите при следващата си командировка
Spread the love

По света има над двеста музея, свързани с печат, от които над 2/3 се намират на територията на Европа. Нерядко, пътувайки в командировки за изложения и бизнес срещи, остава малко свободно време, което може да бъде уплътнено в някое от тези интересни места, свързани с нашия бранш.

Тук са събрани част от най-интересните, а карта с всички тях може да бъде намерена на сайта на Асоциацията на европейските печатни музеи. В нея са отбелязани, както членуващите в асоциацията, така и останалите, свързани в по-малка или по-голяма степен с полиграфията по целия свят. Ако очаквате само машини от времето на Гутенберг, то най-вероятно ще останете разочаровани. Е, нека започнем нашата обиколка!

The AMI – Най-новият музей за печат Към момента AMI е най-новият и по думите на своите създатели най-големият музей за полиграфия. Този проект, намиращ се на 70 километра от Париж, е осъществяван последните 20 години, през които са събирани неговите експонати, разположени на площ от 5000 м2. Целта на неговите френски създатели е да съхранят паметта на професията, с нейните технически аспекти, ноу-хау, но също така да покажат динамиката на сектора. Срещу вход от 8 евро, ще видите изложени 150 машини. Музеят е подготвил и 5 специализирани практически работилници за най-любопитните.

 

10 музея за печат

Музеят на Гутенберг в Майнц След като бяхме в най-новия, е редно да посетим и един от най-старите музеи, основан от граждани на Майнц (Германия) в далечната 1900 година. Едва ли ще има изненадани от факта, че той е посветен на Йоханес Гутенберг, който е родом от същия град. Сред най-ценните съкровища в експозицията са две оригинални библии от 15 век дело на самия Гутенберг. Друга основна атракция е реконструкцията на неговата работилница.

 

10 музея за печат

 

Музеят на книгите в Хага По-стар (открит през 1852 година) от предходния музей в тази колекция е само Meermanno – домът на книгите в Хага, който има огромна колекция от средновековни ръкописи до най-съвременния дизайн. Централна тема заема външната форма и развитието в дизайна на книгите. Една от атракцията е колекция от 1515 миниатюрни книги, придобити от музея през 2012 година. Предлага се и безплатна онлайн търсачка на всички налични книги, ръкописи, писма, дизайни и други материали от колекцията.

 

музеят на книгите

Музеят Plantin-Moretus
Plantin-Moretus е музеят, който лично съм посещавал и препоръчвам, ако се намирате в Антверпен (Белгия). Всъщност това са 3 музея на едно място – сградата, колекцията от над 3000 книги и не на последно място изцяло завършена печатница от 17-ти век с двете най-стари печатни преси в света. Музеят е признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО и в него има толкова история, че няма как да бъде преразказана в няколко изречения или следващото кратко видео:


Музеят на каменната литография Холандският музей на литографията е мястото, на което ще се запознаете с каменната литография. Разработката на Alois Senefelder се счита за втората най-голяма революция в полиграфията след тази на Гутенберг. Колекцията от каменни плочи за литография по форма и степен е най-голямата и уникална в света и включва в себе си дори нотни текстове. На място може да видите и самия процес по изработка на каменните плочи и последващото им отпечатване.

 

Музеят на каменната литография

Фабрика за ръчна изработка на хартии
Ако имате път към южна Франция може да се отбиете до фабриката за ръчна изработка на хартии в Brousses. Срещу входна такса, започваща от 8.50 евро може да се включите в кръжоците превръщащи старите дънки в синя хартия, да станете свидетел на ръчната изработка на листа с размер 2.20/3.40 метра или да преминете курс по японска калиграфия.

Музеят на брандовете Какво щяха да бъдат печатниците без търговските брандове, които днес са основният клиент в бранша? Вероятно отговорът се дава от музея на брандовете, намиращ се в Лондон. Неговата постоянна експозиция е наречена „Тунел на времето“ и показва историята в развитието на потребителското общества през последните 150 години. Тук търговските марки са поставени в различни исторически контекст – от войни, през кралски коронации, до стъпването на човек на луната и новата дигитална ера. Временните експозиции са не по-малко интригуващи, като тези към настоящия момент разглеждат актуални въпроси като: „Може ли маркетинга да спасява животи?“, „Опаковките на бъдещето“ или „Жените в рекламата“.

 

Музеят на брандовете

Музей на картите за игра Nationaal museum van de speelkaart се намира в Turnhout (Белгия) и централно място в неговата колекция заема оборудването за производство на карти за игра, което е било силно развито в този регион. В музея има богата колекция от дизайни на карти, най-ранните от които датират от началото на 16-ти век. В него често се организират и тематични събития, свързани с този тип продукт.

 

Музей на картите за игра

Две места отвъд океана
Знам, че някои от вас обичат по далечните дестинации. Ето защо за финал оставих два музея, намиращи се в САЩ. Първият е свързан с книжните подвързии и се намира в Сан Франциско. На място ще може да се запознаете с богата колекция за книговезко оборудване от 19-ти век и стотици примери на ефектни подвързии. Също така ще може да се запознаете с личните истории на хора от миналото, работещи в тази сфера.

Другият музей е свързан с печата на книги за незрящи и се намира в Louisville, Kentucky. В изложбените зали ще се запознаете с историята на образованието за незрящи по един забавен и достъпен начин. Имате възможност да се докоснете до света на незрящите, да напишете името си на механичен брайлов писец, да тествате уменията си за работа с говорим софтуер и да се запознаете с изчезналите във времето конкуренти на брайловия език. Ако все пак Америка е далечна дестинация, може да посетите музея и чрез нейния виртуален тур.

Автор: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/