10 невероятни факта за хартията

9805
10 невероятни факта за хартията

Всеки ден използваме хартия – независимо дали сме вкъщи и правим списък за пазаруване; в училище, за да напишем есе или в работа, където разпечатваме поредния доклад.

10 невероятни факта за хартията

 

Книгите и вестниците, които четем, касовите бележки от магазините, лепящите листчета, които поставяме върху хладилника, за да си напомним нещо важно – хартията е навсякъде около нас. Какво обаче знаем в действителност за нея? Тук сме събрали 10 интересни факта за хартията:

  1. Хартията е на почти 2000 години

Смята се, че хартията е произведена в Китай през 105-та година по време на династията Хан от Cai Lun. Преди това са били използвани други материали, като например папирусът, използван в древен Египет. В Европа пък са използвани животински кожи за направата на пергамент.

  1. Не е направена изцяло от дърво

Първоначално хартията, създадена от Cai Lun е съдържала в себе си парчета от плат и конопен материал. Дори и днес някои хартии съдържат в себе си различни материали, като например памучните влакна в повечето банкноти по света, което ги прави много по-устойчиви и трайни от нормалната хартия, произведена само от дървесни частици.

  1. От едно дърво може да се направят много пари

Огромната част от хартията в момента се произвежда от дървесина. Неоспорим факт е, че дърветата са с различен размер и е трудно да се каже колко листа хартия могат да се произведат от едно дърво. Този материал (science.howstuffworks.com) прави смел опит за изчисление на количеството хартия, което може да се произведе от едно борово дърво. Изводът е за около 80 000 листа копирна хартия, но с оглед на това, че сайтът е американски най-вероятно не става дума за лист А4, а за използвания там формат Letter.

  1. Каква е тази разлика във форматите?

В почти целия свят (включително и в България) използваме формати, базирани на стандарта ISO 216, познати като А-формати. Те са създадени в Германия през 20-те години на миналия век, но са приети като международен стандарт през 70-те години. Този стандарт никога не е бил приеман в САЩ, където най-често използваният лист е с размер 215.9 х 279.4 мм и носи наименованието „Letter”. За сравнение лист с формат А4 е с размери 210 х 297 мм.

  1. Колкото по-голямо, толкова по-добре

По данни на Световните рекорди на Гинес, най-големият ръчно произведен лист хартия е дело на Masaki Takashi и Kazuki Maeda от Япония. Рекордът датира от 19 Август 2009 година, а листът е с размери 6.9 х 13.9 метра.

  1. Не може да се сгъва до безкрай

Независимо колко голям е един лист хартия има ограничение в броя гънки, които могат да се направят. Причина за това е, че с всяка гънка хартията удвоява своята дебелина и става все по-трудно да се прегъне. Дълго време се е смятало, че хартията може да се сгъва до 7 пъти, но през 2002 година 17-годишният студент Britney Gallivan доказва, че хартията може да бъде прегъната до 11 пъти. Десет години по-късно този рекорд е подобрен от група студенти от Масачузетс, които правят 13 гънки. Все пак до голяма степен броят на гънките зависи и от дебелината на самата хартия.
 

  1. Изкуството да сгъваш хартия

Зад математиката по сгъване на хартия се крие и едно изкуство, познато под името Оригами. То идва от японските думи „ори”, означаваща сгъване и „ками”, което означава хартия. Тази японска традиция намира своето начало още в 17-ти век, но става особено популярна по целия свят през изминалия век.

  1. Хартиените самолетчета

Едва ли има някой, който в даден момент от време не е правил хартиено самолетче, но има хора, които са малко по-добри от други (blog.ryman.co.uk). През 2012 година бе поставен и нов световен рекорд за прелетяна дистанция от хвърлен хартиен самолет. Той бе постигнат от Joe Ayoob със самолет, направен от John Collins, а дистанцията бе 69.14 метра.

  1. Колко хартия използваме?

Дори да не броим няколкото листа, които сме използвали за направа на хартиени самолетчета, ние все пак използваме доста хартия. Всяка година средностатистическият служител в офис използва около 10 000 листа.

  1. Рециклирането е важно

Като вземем предвид колко хартия използваме годишно е особено важно да сме запознати и с необходимостта от рециклиране. Около 2/3 от хартията, която използваме е била рециклирана, а самият процес не само спасява дърветата, но и околната среда като цяло. Всеки тон рециклирана хартия, спестява и 7000 галона вода и същевременно редуцира вредните емисии, отделяни във въздуха със 73%.

Източник: blog.ryman.co.uk
Текста преведе: Антон Даскалов

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/