2011 година през погледа на Printguide.info

4140

Събитията, които ни направиха най-голямо впечатление през изминалата година.

Ще се опитаме да обобщим събитията, които според нас белязаха годината. За добро или лошо, пазарът се развива – и у нас, и в чужбина. Годината доказа още веднъж вечното правило, че има само едно нещо, което не бива да пренебрегваме – промяната.  Въпреки финансовата криза и всички проблеми в държавата, само тези, които разбраха, че печатната индустрия се променя, успяха да останат стабилни и дори да отбележат ръст. Дори да не искаме да признаем, пазарът се промени – вече печатното оборудване е достъпно, но клиентите са малко и трябва да бъдат намерени нови начини, за да им предлагаме печатни услуги. „Ние си имаме печатница“ е израз, който имаше тежест преди 10-20 години, но вече е останал в далечното минало.

България влезе в началото на годината с положителни цифри за вноса на хартии и мастила през 2010 година. За сметка на това, спадът при закупуването на машини и оборудване е над 40%. За съжаление, положителните цифри и при консумативите не подобриха сложната ситуация.  В същото време според световни маркетинговите изследвания Европейската печатна индустиря остава значим бизнес сектор за европейските икономики с общ оборот от почти 150 милиарда евро.  Растеж имаше при опаковките и самозалепващите етикети. Дори се появиха данни, че при самозалепващите етикети растежът се дължи на Източна и Южна Европа, включително и България.

данни за полиграфията в европа


Година на преструктуриране на компаниите

В България:
Още в началото на годината Xerox направиха големи структурни промени за Балканите. Управителят на българския офис Юлиян Григоров беше назначен за регионален мениджър, тъй като София стана седалище за Балканите и включи седем страни – България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора и Косово.

Имаше още размествания на играчите на пазара – HP Indigo смени представителя си Мираж Груп с израелската компания 3Print. Освен в България, 3Print имат офиси в Израел и Гърция.

„Икономедиа“, издател на „Капитал“ и „Дневник“, продаде печатница „Дружба“ на стратегическия си партньор „Алианс принт“ и по този начин излезе напълно от печатарския бизнес.

печатница дружба, собственост на алианс принт

В чужбина:
За съжаление, сякаш никой не обърна внимание на първия тревожен сигнал през годината, идващ от далечна Япония. Спадът в продажбите на офсетови печатни машини взе своята най-значима жертва до този момент – Shinohara Co. Ltd. Компанията  поиска да бъде „спасена” от правителството на Япония с над 70млн. евро дългове. Вероятно никой не можеше да предположи по това време, че това може да се случи и на една от най-големите компании manroland.

 

Новината, която разтърси офсетовия бранш през годината, бе именно обявеният фалит на manroland. Макар продажбите на концерна на Балканите да бяха повече от добри за 2011 – една продадена машина в България и шест на Балканите, драстичният спад на поръчките през юни доведе до кандидатстване за защита от несъстоятелност пред германския окръжен съд в Аугсбург. Въпреки че в края на годината беше договорен огромен заем от 55млн. евро, за да може компанията да обслужва клиентите си и задълженията към доставчиците, бъдещето на компанията остава неясно.

Обединение на силите между производителите на печатно оборудване в световен мащаб

Големите производители на офсетови машини потърсиха партньорство с производителите на дигитален печат. Факт е, че все още не е съвсем ясно какво представляват множеството обявени сътрудничества между големите марки. Със сигурност е ясно, че не става въпрос за нови технологични решения, нито за изкупуване или сливания на компании, а по-скоро за нови начини за съвместни продажби.

ricoh и heidelberg

За 2011 година бяха обявени следните партньорства: Heidelberg избра за свой партньор Ricoh, а manroland си партнира с Ocе.

KBA съобщи, че съвместно с Donnelley ще разработят цифрова преса, която ще дебютира на drupa 2012 и според плановете на двете компании, пресата „ще възроди индустрията“.

Kodak и Konica Minolta обявиха, че в Европа и Япония ще предлагат заедно Kodak Digimaster. В САЩ Konica Minolta ще продължи да продава цветните производствени системи Kodak Digimaster и Kodak Nexpress. Компанията ще продължи да продава Nexpress и в Австралия.


Имаше множество сливания и продажби на софтуерни компании, но една от тях стана емблематична: Добрият стар Quark беше купен от компанията Platinum Equity, специализирана в сливания, придобивания и операции на компании, които предоставят критични продукти, услуги и решения в различни бизнес сфери.

Да се върнем в България! Най-повтаряният проблем у нас от последните три години си остава неразрешен – междуфирмената задлъжнялост.

Тази година, най-накрая стана ясно, че проблемът с дълговете е колкото по вина на държавата и длъжниците, толкова и на самите собственици на бизнеси. Факт е, че държавата продължава да бъде най-големият длъжник, който спира работата на малкия и средния бизнес. Обещанията на финансовия министър Симеон Дянков, че ще влее свежи пари в края на 2011 като върне неправомерно задържаното ДДС на бизнеса, едва ли ще решат изцяло проблема. За съжаление, се наложи неприятната тенденция голяма част от фирмите да бавят плащанията към изпълнителите си, макар да са изрязни към банките и кредиторите си, които не се свенят да вземат своето с всички позволени средства. Сред плача и оплакванията на фирмите, пострадали от длъжници, прозря тъжната истина – никой не смее да назове длъжника си поименно и да хвърли камъка в блатото от страх да не загуби основните си клиенти. По-гъвкавите инвестираха в обучение как се събират дългове и прибегнаха до услугите на добре платени адвокати.

През годината се носеха слухове за фалити на една-две печатници, но официална информация до момента няма. По неофициални данни, у нас се оформя тенденцията да се оставят фирми със задължения да бъдат запорирани, а собствениците им да регистрират нови фирми и да започват работа уж с чисто минало. Само времето ще покаже дали потенциалните клиенти на този тип печатници биха им се доверили. Все пак 2012 година предстои.

А когато има проблеми, дали обединението прави силата?
Съюзът на печатарската индустрия, след сигнал на своите членове, направи необходимото, за да върне полиграфията в Оперативните програми „Технологична модернизация в малки и средни предприятия“ за европейско финансиране. Тъжната новина за индустрията е, че полиграфията вече не е приоритетен сектор за българската икономика, за разлика от новите технологии и разбира се, строителството на магистрали. Въпреки усилията на СПИБ, повечето членове все по-често недоволстват, че основните проблеми, които мъчат бранша, остават неразрешени. 

БАСГП       феспа  

Беше учредена и Българска асоциация за съвременна графика и печат. Над 20 фирми, предлагащи ситопечат, широкоформатен и дигитален печат, консумативи и оборудване се обединиха и само за няколко месеца станаха член на международната организация Fespa.

Светлинка в тунела е и Балканският печатарски форум, който се организира отвъд нашите граници. По-голям мащаб, повече държави, повече стойност. Все пак, не знаем друго място, на което да си побъбрите с новия директор на drupa. Ако форумът излезе от силно рекламната си насоченост, което е нормално донякъде, тъй като се финансира изцяло от manroland и се правят повече анализи за реалното състояние на печатната индустрия, както правят Intergraf, конференцията може да се превърне в най-значимото балканско събитие.

2011 беше тъжна година за трите рекламни изложения Принтком, Реклама Експо и Рrint Imaging and Sign Expo. Колкото и да не ни се иска да признаем, този формат на изложенията е отдавна изчерпан. Затова говори не липсата на достатъчно изложители, а тоталната липса на интерес от страна на посетителите. 2011 беше годината, в която стана ясно, че нещо трябва коренно да се промени. Дали това ще бъде форматът или концепцията на изложенията, ще решат организаторите. Вместо да проявяваме криворазбран възрожденски дух, най-добре е да оставим тези търговски изложения да се променят.

В същия дух премина и отдавна изчерпалия се конкурс за „Печатар и търговец на годината“, който остава крайно субективен и непрозрачен. 

печатар и търговец на годината


И все пак, никой не може да спре развитието.
Добрата новина е, че въпреки кризитие, финансовата несигурност и неясното бъдеще, хората търсят промените, новостите и прогреса. Неуморната работа и ентусиазмът се заразителни за всички, които не се страхуват да се променят и да бъдат гъвкави.

Годината не беше активна за инвестиции в скъпо оборудване, но беше подходяща за инвестиции в софтуер. За да подобрят работата с клиентите си, много фирми се обърнаха към ERP/ CRM решенията. Дори Европейските фондове предоставят безвъзмездно финансиране за въвеждане на системи за управление в предприятията (ERP/CRM). През годината се говореше много и за web-to-print решенията – чрез тях печатниците се опитват да достигнат вече и до крайните клиенти. Контактът с крайни клиенти пък води до съвсем нов начин за продажба на печатните услуги. От една страна това налага силни и проактивни търговски екипи, от друга страна – нов подход за продажба. Крайните клиенти не се интересуват от машинния парк, нито от печатния процес. Печатниците започнаха да осъзнаят, че продават не печат, а готови рекламни продукти и маркетингови решения.

Вторачени в проблемите на офсета бяхме сякаш вторачени в дървото и не можехме да видим гората. Печатните технологии завземат все повече територии и създават нови бизнес ниши. Печатът отдавна не е само върху хартия, а навлиза в мебелното производство, в обзавеждането, в модата и във всички пространства около нас. При широкоформатния печат продължи възхода на латексовата технология на HP и продължава тенденцията за повишено предлагане на оборудване за печат върху текстил и плоскопечатни машини.  

Не бяха много успешните примери през годината, но докато си повтаряхме мантрата „Криза е!“, все пак не липсваха такива като за машина на Muller Martini, произвела над 1,5 милиона продукта в първите три седмици след инсталацията.

мюлер мартини

През годината видяхме много неща и експерименти, някои по-успешни, други – просто експерименти, които е добре да се наблюдават, защото могат да бъдат двигателят на индустрията в следващите години.

Рекламата, която става за ядене
или етикетите, които се превръщат в препарат за миене на плодове може би няма станат масови, но експериментите показват, че си струва да се търсят нови и нестандартни решения. Да не забравяме – клиентите ще търсят все повече крайни продукти, а не печат.

електронни книги

Докато Amazon пускат на пазара новия таблет Kindle Fire, както и нови четци за електронни книги на ниски цени, печатните технологии търсеха начини да отговорят на новите тенденции. В Айова направиха книга с 10 000 страници, появи се първото списание с отпечатана електронна корица, както и чухме добрата новина, че водоустойчивите книги могат да станат общодостъпни.

Прости и практични решения като уникалният малък принтер на BERG улесняват все повече всекидневието ни. В работата ни софтуерът се измества бавно към облачни структури, дори в графичната индустрия. Има вече решения на Adobe Creative Cloud, софтуери от типа на Dropbox и дори онлайн инструменти за електронен монтаж. Безспорен наш фаворит сред уникалните практични устройства е новата химикалка от Wacom, която създава векторни електронни копия, докато рисувате на обикновена хартия.

Макар някои новини да събудиха по-скоро любопитството ни и си зададохме въпроса „Защо е нужно това?“, те също намериха място в забележимите неща през годината. Това несъмнено бяха вестникът за бездомници в САЩ и немският таблоид Bild, който пусна издание в огромен формат.

Можем да оставим отворени въпросите ще доведе ли електронната хартия до пълното изчезване на традиционния печат и как да си принтираме вечерята с едно натискане на бутон? Важното е да търсим новостите, да не се съвпротивляваме и да ги приемаме за част от всекидневието ни, а не за врагове, дошли да ни унищожат.

За Новата 2012 година ви пожелаваме много здраве, смелост, силен предприемачески дух и търсене на промяната.

Ние, екипът на PrintGuide.info проследихме над 400 събития от България и света през цялата 2011 година. За добро или лошо, живеем в динамични времена, не мислите ли?

Материала написаха:
Десислава Тодорова
инж. Пламен Давидов
PrintGuide.info

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.