25 години RAL Design System

1119
25 години RAL Design System

Тази година RAL Design System става на 25 години. Тя съдържа 1625 систематично подредени цветови нюанса, дефинирани колориметрично.

Системата се счита за перфектен инструмент за всеки, който работи професионално с цветове и дизайн на повърхности. След представянето си през 1993, системата отговаря на високите изисквания за креативен дизайн, който изисква множество нюанси на цветовете. Благодарение на това, RAL Design System е идеален инструмент за работа и дизайн за дизайнери, бояджии и архитекти.

Основата на системата е цветовото пространство CIELab, използвано международно от 1976. Системата осигурява пълно и равномерно покритие на цялото цветово пространство. RAL цветовете са организирани на базата на критериите нюанс, яркост и наситеност (HSB). Позицията на индивидуалните тонове е дефинирана от седемцифрен номер. Логичната организация на базата на нюанс (Hue = H), яркост (Lightness = L) и цвят (Chroma = C) прави системата лесна за разбиране и прилагане.

 

RAL Design System

За да отговори на различните изисквания на различните приложения, RAL са разработили различни продукти в последните години. Днес системата се предлага под формата на ветрило (D2), кутии (D8 & D6) и атлас (D4).

RAL D2 Colour Fan, RAL Boxes D8 и D6 и the RAL D4 Colour Atlas показват всички 1625 цвята на системата, съобразени за определени целеви групи и разнообразни приложения. Например D2 ветрилото е разработено за бързо откриване на съвпадение на цветове. Кутиите са предназначени за бърза разработка на модерни концепции за дизайн. Можете да купите и всеки от нюансите на самостоятелен лист A4 или A6.

За юбилейната си година, RAL започва петгодишно партньорство с производителя на тенти Markilux от Емщеден. От 2018 потребителите ще могат да поръчат тентите си във всеки от 1625 RAL цвята.

Също така, наследникът на успешната книга, „Colours of Health“ (Цветовете на здравето), ще бъде публикуван в началото на лятото. Книгата за дизайн, озаглавена „Colours for Mind, Body and Soul“ (Цветове за ума, тялото и душата) е написана от дизайнера и изследовател на цветовете професор Axel Venn.

Текста написа: Мартин Новев

RAL скали можете да купите онлайн тук: онлайн магазин RAL скали

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.