65 години Друпа – назад към бъдещето

1852
65 години Друпа – назад към бъдещето
Spread the love

Тази година ще се отбележат 65 години от първото проведено изложение Drupa, а това прави точно 225 изложбени дни. Подготвяйки се за 16-тото издание ви предлагаме да се настаните удобно и заедно да погледнем в миналото и историята на Drupa и как всяко едно изложение е дало нови насоки на печатния бранш.

inline_157_/images/2016/03/drupa_history8_1060x460_flwy.jpg

От първото събитие, проведено през 1951 година, когато в него взимат участие 527 изложители от 10 страни, а посетителите наброяват над 300 000, става ясно едно – намерена е точната рецепта за привличане на вниманието на всички в печатния бранш.

Избор на град
Организаторите си поставят за цел да доразвият традиционното изложение BUGRA, провеждано в Лайпциг от 1914 година. С разделянето на Германия след втората световна война става необходимо да се промени градът на провеждане. Така през 1950 година официално е съобщено, че изложението Drupa ще се провежда в Дюселдорф. Самото наименование идва от началните букви в частта „Druck und Papier” от цялостното наименование „Internationale Messe Druck und Papier”. Първоначално само малка част от организаторите са харесвали това съкращение. Логото пък става факт след провеждане на конкурс и се използва в продължение на 50 години до 2000, когато е заменено с настоящото.

inline_604_/images/2016/03/drupa_history15_2ivj.jpg

Насоки в развитието
През 1951 година водещ в областта е високият печат. През изминалия век както наборът на текст, така и печатът са се индустриализирали много бързо и DRUPA има за цел да покаже пътя напред в тази област, най-вече в сферата на повишената производителност и автоматизацията. Някой компании достигат внушителния брой от над 19 работещи машини, които показват по време на изложението. Промяната се усеща във въздуха. В САЩ офсетовият печат вече е във възход, поради увеличаващите се тиражи и по-голямото търсене на цветни отпечатъци. Ето защо в зала 11 Роланд показва своите първи едноцветна (Roland Parva) и двуцветна (Roland Ultra) офсетови машини. Демонстрирани са и други изобретения, които биха променили индустрията. Например първата копирна машина на Xerox, патентът на Siemens за мастиленоструен принтер с непрекъснато подаване на хартия, както и технологии за създаване на клишета за печат.

inline_87_/images/2016/03/drupa_history13_915x570_tugy.jpg

Ускоряване на предпечата
Само три години по-късно през 1954-а се провежда втората Drupa, която е с продължителност 16 дни и два пъти по-голяма изложбена площ (35 000 кв.м.). Именно тогава са показани решения за контролирано и автоматизирано словослагане, позволяващи наливане на текст с обем до 18 000 знака в час. За да бъде демонстрирана промяната в съкратената скорост за печат, при посещението на федералния президент Теодор Хойс неговата снимка е била готова за разпечатване само 30 минути след като е била заснета.

inline_626_/images/2016/03/drupa_history6_941x570_ejc1.jpg

През 1958 година офсетовият печат вече е набрал голяма скорост, но Хайделберг разглежда със скептицизъм развитието на тази технология. Сериозно се променя начинът на подготовка на формите за печат. Бертолд демонстрира машина за бърз набор на заглавия и текст, чрез символи върху стъклен диск. Пак тогава е представено и решението Colograph на Hell, което позволява сканиране, конвертиране и коригиране на оригиналните снимки в цветоотделки. Всичко това води до допълнително ускоряване на процесите по подготовка, като някои от представените машини достигат скорост на извеждане върху филм на 43 000 знака в час.

Офсетовият печат превзема пазара
Хайделберг променя мнението си към офсетовия печат и през 1962 година представя KOR – машина за висок печат, преработена за офсетов. Изложбените площи на Drupa вече достигат 48 000 кв.м. За първи път участие взимат и фирми от Япония, като същата година е представен и първият цветен скенер.

inline_464_/images/2016/03/drupa_history10_943x570_q8ou.jpg

За първи път между две издания има 5 годишен период и следващата Drupa се провежда през 1967 година. Тогава се добавят нови две изложбени зали, които се намират на 5 километра северно от съществуващите. Дори при 60 000 кв.м. изложбена площ, всичко отново е разпродадено. Празнуващата 150 години Koenig & Bauer представя своята нова серия машини за листов офсетов печат „Rapida”. От Hell пък показват Kombi-Chromagraph CT288, с която може да се комбинират няколко сканирани изображения и текст върху филм.

Нови изложбени площи
Година след петото изложение, градът домакин Дюселдорф решава да построи изцяло нов изложбен център на мястото на двете зали от 1967-а. Така през 1972 година Drupa вече е със 100 000 кв.м. площ и отново е разпродадена напълно. Хайделберг представя GTO (Grosser Tiegel Offset), а Роланд – моделът 800, която е първата машина с интегрирана система за контрол на намастиляването.

За първи път в историята Drupa има над 1000 изложители през 1977 година. Предпечатните процеси преминават към изпълнение чрез навлизащите електронни устройства. Хайделберг представя своите модели Speedmaster. Навлизат и UV мастилата, както и първите печатарски пластини, неизползващи вода. Пак тогава в Израел мъж на име Бени Ланда основава компания, носеща името Indigo и започва работа по технологията за печат с течен тонер. През 1982 година вече половината от изложителите са от страни извън домакина Германия. Тогава е представена и системата за фотонабор на Scangraphic – Scantex1000.

Дигиталното шоу
Изложението през 1986 година идва след пускането през 1984 година на десктоп конфигурациите на Apple и развитието на PostScript от Adobe. За 10-то издание и 40-тата годишнина, Drupa 1990 е обявена за дигиталното шоу с площ от 126 000 кв.м. и около 25 офсетови машини в действие. Падането на желязната завеса през 1989 година дава възможност за преговори между различни производители като KBA и Planeta, а също между M.A.N. и Vomag. Офсетът продължава възхода си, като Комори представя първата автоматизирана система за смяна на пластини.

Изложението през 1995 година ще се запомни с представянето на CtP системите и цветния дигитален печат – докато Indigo представят Е-Print 1000, Xeikon демонстрира своята DCP-1. От Apple също имат щанд, на който демонстрират своето решение за предпечат, работещо под Mac.

От Гутенберг до Интернет
Изложението през 2000-та година минава под знака на 600 години от рождението на Гутенберг и 50 годишнината на Drupa. Дигиталният печат все повече заема позициите на офсетовия. На Drupa 2000 Xerox показва своите системи DocuColor в цяла изложбена зала, а Хайделберг и Кодак представят NexPress. Не само печатният процес преминава в дигитален вариант. Същото се случва с целия производствен път. Особено внимание трябва да се обърне на факта, че дори от Apple взимат решение да пропуснат професионалното изложение в техния бранш CeBIT и насочват вниманието си изцяло върху Drupa. В крайна сметка всички говорят за това нещо „интернет”.

През 2004-та JDF се превръща в новия хит в дигиталната среда, докато през 2008-ма все повече дигитални мощности са представени. Сред изложителите на тонерно-базирани машини са Océ, Canon, Agfa, Ricoh и Konica Minolta, докато Kodak, Screen и HP започват да предлагат мастиленоструйната технология, като следващото голямо нещо в бранша.

Докосване на бъдещето
Последното издание от 2012 година бе разтърсено от обещанието на Бени Ланда да доведе мастиленоструйния печат до ново ниво, наречено нанография и да го демонстрира тази година. Конвенционалните производители, сред които KBA и Хайделберг разкриха информация за работата си по собствени мастиленоструйни машини.

През настоящата година най-използваните думи ще са скорост, автоматизация, интерактивност и многоканалност. Историята продължава да се пише…

Източник: blog.drupa.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.