71.7% от хартията в Европа се рециклира

1550
71.7% от хартията в Европа се рециклира

Според Европейския съвет за рециклирана хартия процентът на рециклиране на хартията в Европа за 2013 е достигнал 71,7.

хартията в Европа се рециклира

 

Общото количество събрана и рециклирана хартия в сектора на европейското производство на хартия остава стабилно и е малко над 57 милиона тона, въпреки намаляващата консумация на хартия в Европа. Спрямо 1998, според последните данни, има увеличение от 45% след доброволните ангажименти, поети в Европейската декларация за рециклиране на хартията от Европейския съвет за рециклирана хартия (ERPC).

„Да направим рециклирането лесно и просто през годините изисква огромни усилия от цялата верига на производството на хартия и с радост докладваме положителни резултати”, каза председателят на ERPC Beatrice Klose. „Въпреки предизвикателствата, рециклирането на хартия продължава да работи с постоянни добри резултати,“ заключи тя.

Задачата, въпреки това, става все по-трудна и по-трудна. Количествата и профила на употреба се променят, намаляващата употреба на вестници значително ще се отрази на рециклирането на хартия като цяло, тъй като традиционно вестниците са един от най-подходящите за рециклиране хартиени продукти заедно с кутиите от велпапе. От друга страна, консумацията на хартия за санитарни и хранителни цели се увеличава, а тя не може да се рециклира заради хигиенни съображения. Като цяло, 21% от изразходваната хартия не е годна за рециклиране.

В голяма част от 11-те европейски държави, които все още рециклират под 60% от хартията, са докладвали подобрено представяне. 13 европейски държави вече са надхвърлили целевите 70% рециклиране.

Източник: cmykdigest.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.