Agfa представи пластината за офсетов печат Azura TU

1856

Новата пластина няма нужда от химия за проявяване и описана от компанията като по-устойчива и издръжлива алтернатива за листовите офсетови печатници.

Azura TU

Последното допълнение към продуктовата гама на Agfa беше показано в щаба на компанията в Мортсел, Белгия. Azura TU, освен, че не използва химически разтвор за проявяването, изисква 95% по-малко вода от конвенционалните пластини , казаха от компанията. Azura TU използва патентованата технология на Agfa ThermoFuse. Според компанията тя може издържи до 150 000 тиражни удара. Предшественикът ѝ Azura TS, който беше разработен преди 10 години, има максимална тиражоустойчивост от 100 000 удара.

Новата пластина,
предназначена изцяло за листов офсетов печат не изисква проявяване и промиване. Вместо това, тя използва гумиращ разтвор с неутрално pH за почистване. Това става с модула Azura CX, който има живот на разтвора от 7 000 кв. м.

Глобалният директор на маркетинга за предпечатните решения на компанията Ralph Hilsdon каза: „Пластината осигурява линиатура от 240lpi, която може да се експонира с максимална скорост на повечето CTP устройства и с увеличената тиражоустойчивост, можем да заявим, че наистина покриваме по-голямата част от пазара на листов офсет.

Пластината е и по-стабилна“, добави Hilsdon. „Много хора използват по-евтини хартии и мастила, за да пестят пари, всичко това има ефект върху пластините. Затова покритието им е подсилено, за да станат по-устойчиви на тези фактори.“ Hilsdon каза, че ключовото предимство на Azura TU е намалената консумация на вода и химия и по-малкото количество отпадъци в сравнение с директните конкуренти.‘

Това е наистина екологична пластина. Често се получава объркване, защото някои използват концентриран разтвор за проявяване, затова те твърдят, че имат ниска употреба на химия, но когато се разреди все пак има големи количества отпадъци. С тази пластина няма уловки“.

Източник:
agfagraphics.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.