APS представиха онлайн услуга за съответствие на Pantone цветове и самозалепващо PVC

2619

Онлайн библиотеката позволява на потребителите да открият самозалепващ цветен винил, който съответства на посочен цвят от Pantone Coated.

aps pantone

Британската компания All Print Suppliers (APS) разработи безплатна за употреба онлайн цветова библиотека. Цифровата версия ще бъде последвана от издаване на отпечатан продукт, който ще се продава за £40. За момента услугата е достъпна на сайта на APS, където потребителите могат да изберат номер по Pantone от падащото меню.

В резултат на това, те ще получат продуктовия код на PVC материала с най-добро съвпадение, оценка на степента на съвпадение на цвета, описание на филма, лепилния слой и дали е подходящ за външна употреба. Системата за рейтинг варира от една звезда за непълно съответствие до три звезди за отлично или добро съответствие на цветовете.

Управителят на APS Kevin Wallace каза: „Това не e правено никога досега и специалистите по широкоформатен печат, които се опитваха да постигнат съответствие на цветовете, трябваше да имат мостри от всяка продуктова гама на всеки производител и да търсят ръчно, за да открият най-близкият до търсения цвят стандартен материал.“

„Това е почти невъзможна задача, която изцяло зависи от това дали човекът има добро възприемане на цветовете. Дори, ако е така, в общия случай сравнението ще бъде направено при светлината на околната среда, която може да е много подвеждаща.“, добави Wallace. Вместо да разчита на възприятията на човешкото око, системата на APS е анализирала всички цветове по Pantone и на винилите с помощта на високоскоростен спектрофотометър, който сравнява dE стойностите (разликата между двата цвята в триизмерните им LAB модели.) APS са инвестирали в разработката на продукта около 2 000 часа.

Източник: allprint.co.uk

Текста написа: Мартин Новев

 

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.