Beertone – Pantone скалата на бирата

2152

Съвсем скоро Pantone обявиха цвета си за 2013, а именно изумрудено зелено. Според новата скала на бирата Beertone кандидатите обаче са малко по-различни. Сред тях са златисто жълто, кехлибарено червено или шоколадово кафяво.

beertone

Перфектен наръчник за прежаднели предпечатари и дизайнери, Beertone включва 200 различни вида бира с цвят, който съответства на всеки вид. Освен това, скалата съдържат допълнителна информация за ценителите на бирата, която включва данни за пивоварната, алкохолното съдържание, описание на вкуса и детайлна информация за цветовете в различни системи – RGB, CMYK, HTML, и SRM (бирената цветова скала).
Beertone е дело на швейцареца Daniel Eugster и бразилеца Alexander Michelbach. За момента скалата поддържа само швейцарски бири, но слуховете са, че се задават бразилска и германска версия.

Източник: beertone.ch
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.