Charlie Hebdo излезе с колосален тираж седмица след трагичната атака

1407
Charlie Hebdo излезе с колосален тираж седмица след трагичната атака

Френското сатирично списание Charlie Hebdo увеличи тиража си от 60 000 на пет милиона екземпляра, седмица след атаката срещу редакцията на изданието, при която бяха убити 12 души, сред които няколко служителя, посетители и двама полицаи.

Charlie Hebdo

 

„Оцелелелият“ брой включва непочтително изображение на ислямския пророк Мохамед на корицата. Той държи табела с надпис „Аз съм Шарли“, водещото заглавие е „Всичко е простено“. Този брой – номер 1178 е направен в редакцията на левия вестник Libération, като идентичността на печатниците, които са го произвели, е запазена в тайна по причини, свързани със сигурността.

Първоначалният тираж на изданието от три милиона броя, публикуван на френски, английски, испански, италиански, арабски и турски, е продаден в деня на излизането си, в сряда миналата седмица. Това е наложило допечатването на два милиона броя допълнителни копия. Броят продадени издания само в Париж надхвърля 700 000.

Мюсюлманските лидери в Близкия изток осъдиха атаката, но и критикуваха решението на Charlie Hebdo да публикува нова карикатура на Мохамед. Турският вестник Cumhuriyet беше атакуван от полицията, след като отпечата четири странична извадка от новия брой на Charlie Hebdo. След като е установено, че корицата не е отпечатана, публикуването на вестника е допуснато. Екипът, отговорен за публикацията, е докладвал, че е получил смъртни заплахи след решението за публикуването ѝ.

Турският съд постанови, че някои сайтове, съдържащи корицата, трябва да бъдат блокирани. В заявление пред AFP, Gérard Biard, главен редактор на Charlie Hebdo, заяви, че изданието на турски е най-важното за този брой: „Турция минава през трудни времена и там секуларизмът е под атака.“

Междувревменно йеменският клон на Ал Кайда публикува видео, в което твърди, че е планирал атаката над Hebdo. Говорителят на Държавният департамент на САЩ Marie Harf коментира, че според него видеото е автентично, но не може да потвърди истинността на твърденията в него.

Източник: bbc.com, reuters.com, afp.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.