COPIS и Smartfablab организират семинар за дигитално прототипиране и дизайн

1341
COPIS и Smartfablab организират семинар за дигитално прототипиране и дизайн

3DMASTERS ще се проведе на 30 септември в Интер Експо Център. Входът е безплатен, но изисква предварителна регистрация.

3DMASTERS 3d печат

 

В първия ден от изложението за печат и реклама COPI’S ще се проведе еднодневен семинар за дигитално прототипиране и дизайн 3DMASTERS. Семинарът е замислен да провокира интерес и да обогати познанията на дизайнери, инженери, архитекти, артисти, програмисти, пристрастени към технологиите, електрониката и майсторенето, или всеки креативен човек, който има нужда от възможностите на съвременните технологии за дигитално производство, за да материализира своите идеи.

Освен форума в програмата на COPI’S от 30 септември до 2 октомври са подготвени и различни фирмени презентации, работни срещи, демонстрации и уъркшопове, фото и арт изложби. Тази година участващите фирми са над 100, те представляват повече от 200 световни бранда в различните сегменти на пазара.

3DMASTERS

Семинарът се състои от 2 части – презентационна и демонстрационна. В първата част на семинара ще представим нови машини, технологии и места, чрез които се случва новата индустриална революция. Ще надникнем в лабораториите за дигитално производство, ще проследим последните иновации в триизмерния печат – един от най-перспективните и бързо развиващи се отрасли. Ще разберем за неподозирани приложения, както и рисковете и предизвикателствата пред дизайнерите и дигиталните технологии.

Втората част е демонстрационна. Ще представим изложба на 3D принтирани дизайнерски лампиони, а специално за COPI’S екипът на Smartfablab ще сътвори умалено, но пълноценно копие на първата дигитална споделена работилница, за да покаже на живо как работят 3D принтер, лазерна резачка и фреза – машините, с които можете да майсторите почти всичко.

Делян, Димо, Боян и Делчо

Делян ЦоневДелян Цонев е млад, вдъхновен от 3D прототипиращите технологии машинен дизайнер и типичен представител на мейкърското поколение – инженер по призвание, креативен и изобретателен. Делян е техничарят в екипа на Smartfablab работилницата, където твори, поддържа машини и обучава мейкъри.

На семинара 3DMASTERS ще разкажe за няколко проекта за отворен хардуер, тенденциите и иновациите в света на дигиталното производство и също така ще демонстрира сглобения от него 3D принтер.

Димо ДимовДимо Димов е съосновател на Солидфил, компания, основана около технологията, наречена 3D принтиране с фокус върху свързването на местния бизнес и широкия диапазон от ползи и възможности на 3D принтирането/бързото прототипиране. Според него в производството настъпват промени в глобален мащаб. Все повече се налага тенденцията „Lean manufacturing”, тоест „без загуби“, „без излишък“. Търси се перфектният баланс между якост и тегло във всеки един детайл. Но могат ли старите технологии на производство да задоволят новите нужди? Димо ще обясни как внедряването на 3D принтирането в съвременната индустрия може да отвори нови възможности и да зададе нови стандарти.

Боян ПехливановБоян Пехливанов обръща гръб на архитектурата, за да създаде работилница за 3D принтиране и прототипиране. Освен предлагане на всичко свързано с 3D технологиите – принтери, скенери, софтуер, консумативи и услуги, екипът на B2N се вдъхновява сериозно от удоволствието, което 3D технологиите носят. Създаването, премоделирането и ефикасното производство на обектите, с които боравим всеки ден, може да е една от важните ни стъпки в тази посока

Лекцията на Боян ще разходи посетителите из няколко европейски изложения за 3D принтиране, проследявайки някои от най-провокиращите приложения на технологиите за бързо прототипиране. Боян ще разкаже и за опита на компанията и мисията й на местна почва, с добри примери от индустрията в България.

Делчо ДелчевДелчо Делчев е архитект от сдружение Трансформатори. Преди 2 години създават “Лаборатория за градски дизайн” в партньорство с УАСГ и подкрепата на фондация “Америка за България”. Важна и неразделна част от Лабораторията е залата с машинки за дигитално прототипиране, която заедно с приобщените за каузата партньори наричат “Smartfablab” – първата българска работилница от световната мрежа FABLAB. Лабораторията за умно производство е уникално творческо звено, хакерско пространство за продуктов инженерен дизайн, електроника и роботизирани машинки.

На семинара Делчо ще разкаже за трите най-важни неща в Smartfablab – За курса FORMAKING, чрез който учат мейкъри, за споделените ресурси в лаба и какви проекти се раждат на това място.

Програма на семинара и място за регистрация вижте тук: 3DMASTERS

Биографична информация