Esko ще купи X-Rite Pantone за 625 милиона долара

1488

Danaher Corporation отправи оферта за закупуване на X-Rite, заедно с дъщерната им компания Pantone, сделката е приветствана от акционерите и висшето ръководство на X-Rite.

Тази сделка би помогнала на X-Rite не само да намали задълженията си, но и да позволи на Pantone да работят в по-тясно взаимодействие с други компании на Danaher като VideoJet и Esko. „Компанията Danaher е известна с това, че прави най-доброто за клиентите си“, каза вицепрезидентът на X-Rite-Pantone Vic Stalam.

Stalam отхвърли съмненията, че X-Rite може да страда от прекомерна намеса от страна на новия си собственик. „Нямаме нищо против това. X-Rite участва в различни пазари – от печат до индустриално производство на текстил, пластмаси, козметика и дори в търговията. Новият собственик ще ни осигури нужните инвестиции, за да вършим по-добра работа във всеки сегмент“, добави той.

През последните няколко години X-Rite се опита да изплати огромни задължения, натрупани от няколко сливания. Въпреки това, през миналата година компанията обяви печалба от 50 милиона долара, а задълженията й намаляха с почти 120 милиона долара спрямо числото от 270 милиона от 2009. От Danaher казаха, че сделката ще добави 237 милиона долара приходи годишно към звеното им за индустриални технологии. То генерира продажби за над три милиарда долара годишно. Това са почти 20% от общия оборот от 18 милиарда, генериран от компанията с персонал от 60 000 души.

„Развълнувани сме от перспективата да придобием две от най-добрите марки на пазара – X-Rite и Pantone,“, каза William K. Daniel II, изпълнителен вицепрезидент на Danaher. „Измерването на цветовете е атрактивен пазар, който е близък до бизнесът, който имаме в момента. Технологиите за измерване на цветовете на X-Rite допълват решенията на Esko за дизайн на опаковки. Така те предлагат на потребителите цялостни решения за нуждите им в областта на дизайна на опаковки.“

Бордът на директорите на X-Rite единодушно е препоръчал на акционерите да подкрепят сделката. В резултат 68% от собствениците на акции са заявили, че ще подкрепят сделката. Очаква се сделката да се случи през втората четвърт на 2012.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.