FESPA 2010 – краят на кризата наближава?

2042

Впечатленията на специалния ни пратеник Jordan CMYKoff от изложението FESPA.

Очакванията, че тазгодишното издание на Fespa ще бъде редуцирано откъм присъствие и мащаб, спрямо предишни години не се оправдаха. То протече с невиждан досега размах, в условията на сериозен интерес от страна на специализираните и популярни медии, при рекорден брой участващи изложители и висока посещаемост, и това – при условие, че в този момент светът бе приковал вниманието си към една екзотична дестинация, от която долиташе безпрестанно гръмогласна шумотевица (от вувузели ;-). Макар и заело само пет зали от грандиозния изложбен център Messe Munich това беше най-успешната и голяма експозиция в историята на европейския вариант на така нареченото „end-user“ принт-шоу, организирано с типичната немска прецизност и педантичност. Благодарение на нашия неуморно пътуващ репортер Джордан Цмиков, принадлежащ към нехуманоидния подвид „homo exhibicus“ (човек, който посещава изложения, панаири и тем подобни) ще се постараем да ви запознаем с основните акценти поставени на Fespa, както и очерталите се на изложението тенденции в бранша.

Clash of the Titans
(…или защо размерът има значение)
Ползотворното сътрудничество между Canon и Oce довело до скорошното интегриране на двете компании продължава да дава своите плодове. Доказателство за това бе (не)очакваното, ексклузивно за Fespa представяне на новия топмодел в производствената гама на Oce – Arizona 550XT – широкоформатен флетбед UV-cure принтер с респектираща работна площ от 3×2.5 метра и опционална roll-to-roll система. Освен застъпените, традиционни за линията Arizona фирмени технологии – VariaDot (адаптивен размер на големината на капката вариращ от 6 до 42 пиколитра, свеждащ разхода на мастило до 8 ml/m2 при нанасяне на мастилото върху медия /с възможна дебелина до 50 mm/) и възможност за печат във фотореалистичен режим с резолюция 1440 dpi. Също така и печат с „бяло“ мастило (CMYK + W) и окомплектовка с вездесъщият Onyx Postershop (актуална версия 7.32). В новия модел е наблегнато на производителността. С възможност за печат до 66 m2 на час във флатбед режим и 50 m2в roll-to-roll режим, новата Arizona e истински „хищник“ в своя клас. На един от най-големите щандове на изложението, под ратационните банери извезани (пардон из… принтени с мотото „The best gets bigger“, навяващо умилителни асоциации с Годзила 😉 шоуто течеше с пълна сила. Симпатични девойки с камeри и надписи върху червено-черното си облекло Oce TV документираха историческите презентационни моменти, докато плебса обикаляше наоколо цъкайки с език и непринудена почуда пред „леговището на звяра”. Оce не се оказаха единствените, които хвърлиха „бомбата“ в очевидно задаващата се UV революция.

Тихомълком, но в никакъв случай скришом, в непосредствена близост се бяха настанили корейците от химичесия концерн InkTec. Поделението им в областта на UV печата – Jetrix , представи прототип базиран на едноименния им модел Jetrix 3015FQ, не остстъпващ по нищо на Arizona 550XT (освен по още необявената цена за крайни потребители). Според споделеното на ухо от един от корейските бранд-мениджъри, разпознал звездния ни репортер Цмиков, тази цена ще бъде доста атрактивна. Fijifilm, разположили се на не по-малка изложбена площ, промотираха новата звезда в своето портфолио – Acuity Advance HS X2 – внушителна машина, използваща същата OEM технология реализирана в Arizona 550XT и притежаваща същите технически характеристики. Естествено в представянето си инженерите на японския гигант бяха наблегнали на факта, че тяхното отроче ползва уникалните маркови Uvijet KI мастила.

Agfa също стартираха своето участие в изложението с подобаващ анонс – и по-конкретно, с представянето на новите попълнения в широко-форматната линия Anapurna – М2050 и 2500LED (LED UV-cure принтер). М2050 е шестцветен UV принтер с възможност за печат с бяло мастило и ширина на печатното поле 2050 mm, докато 2500LED е първата в историята на индустрията UV LED машина имаща възможност за работа с разнообразни медии с ширина на подложката до 2500 mm. Според скромното мнение на Willy van Dromme, продуктов мениджър в Agfa – 2500LED е „началото на революция“ в сектора на т.н. roll-fed/fletbad машини, предлагайки сериозна производителност на разумна цена, като по този начин редуцира крайните производствени разходи на своите потребители.

Gandy Digital (това не е индийска компания 😉 се включи в играта с предварителен анонс на гръмко наименования от президента и James Gandy „революционен“ flatbed/roll-to-roll комбайн Pred8tor, чийто окончателни технически характеристики ще бъдат оповестени през месец октомври. Все пак, по предварителни данни машината ще притежава възможност за фотореалистичен печат с резолюция до 1200 dpi, опция за бяло мастило и лак; ще може да отпечатва плоскости с размери 1.25×2.4 m за по-малко от минута и ще има производителност от порядъка на 180 m2 на час.

Групата EFI Vutek показа мускули демонстрирайки основно високопроизводителната линия GS, представена от моделите GS3200 и GS3250R, ползващи екстрите на последния EFI Fiery XF рип (версия 4.1).

HP не изненада никого с представянето на FB700, притежаващ производствен капацитет около 80 m2 на час и шестцветен печат с ефективна резолюция до 1200×600 dpi; възможност за работа с медии с височина до 64 mm и ширина до 2.5 метра. Интересно технологично решение, в случая се явява така нареченото автоматично подравняване на изходната медия, базирано на вградена сензорна камера, осигуряваща възможност за лесно разпознаване на необходимите параметри т.е. координатна позиция и дебелина на медията.

Grapo Technoligies също показаха разботещ нов продукт – високопроизводителния флатбед модел Gemini (2×3 метра печатна площ; скорост до 90 m2 в час/от 15 до 30 m2 при печат включващ бяло мастило; възможност за печат върху твърди и пластични материали. Според твърденията на чешкия производител, използваната Тrough-Flow технология на XAAR, осигурява безпроблемна експлоатация на машината при непрекъснат производствен цикъл и то при два пъти по-висока скорост спрямо наличната на пазара линия машини от серията Маnta.

Дотук, добре! Всяка еволюция обаче, има разклонения в различни посоки (предимно в съзиданието на страховити мутирали създания… 😉 Излизайки от така наречения мейнстрийм в зала B1 попаднахме на осъвременена реинкарнация на един индустриален тиранозавър – серията машини на Durst Group – Rho, представена от младшия модел Rho 750. Без да се задълбаваме, ще отбележим, че по-голямото братче (Rho 900/1000) може да „обработи“ 500 борда с размер 125×80 см (около 500 m2) в час при напълно автоматизиран работен цикъл. Явно освен фукнята с новата си футуристична централа в Линц, Австрия  Durst могат… да печатат! Накрая – няколко финални думи инспирирани (да не се бърка с инспиртирани 😉 от първия шарен и шумен ден в палатите на Мюнхенския панаирен център. Може би скоро няма да бъдем свидетели на истинска „UV революция“, но определено ще бъдем свидетели на иновативни и високопроизводителни решения в тази област (например по-широко навлизане в производствената практика на UV LED технологията). Фактите сочат, че голяма част от средно големите потребители в рекламния бизнес се ориентират към UV базирани решения, както за външна реклама, така и изобщо, загърбвайки солвентния и dye sublimation печат или по-скоро „изоставяйки” го в ниския потребителски сегмент. В духа на този указател, може да се счита, че бранша излиза от периода на застой съпътстващ икономическата криза в региона на Еврозоната. Търсене и предлагането на високопроизводителни решения сочи едно-единствено нещо – работа ще има за всички (или не съвсем… ако прочетете продължението на тази мини-статия – „Chinese – over the world!“ 😉

В продължението очаквайте… (stay tuned, един вид)   
На Западния фронт нищо ново… или почти…
(интернационална ink-jet драма с множество участници)

Chinese – over the world!
(Прав ли е бил Нострадамус за края на света?)

ZenCut – или изкуството да режеш
(каквото ти попадне, и както ти падне)

Автор: Jordan CMYKoff

Интернет портал за печатни технологии.