Hans Müller, основателят на Muller Martini Group, почина на възраст от 96 години

1138

Hans Müller (1916–2013), създател на Muller Martini Group и новатор в конструирането на машини за графичната индустрия почина в Цофинген, Швейцария на възраст от 96 години.

Muller Martini

Всичко започва през 1946 с първата машина за шиене на брошури, разработена от Hans Müller. Тя се е превръща в основа на глобална компания, известна по целия свят. Днес иновативните решения и услуги на Muller Martini на всички континенти помагат на печатниците и компаниите, специализирани в довършителни дейности да намерят успешно мястото си на графичния пазар.

Много машини на Muller Martini все още носят отпечатъка на основателя на компанията Hans Müller, пионер, който е поставил няколко важни основи на индустриалното производство на печатни материали. Пет години след първата си машина за шиене на брошури, той конструира първата машина за лепене на книги, след това първата машина за шиене с телчета с автоматично зареждане на колите, съчетана с тристранен нож. Това се случва през 1954. Докато конкуренцията по това време можела да шие не повече от 1000 броя в час, новата напълно автоматична система предлага четири пъти по-висока скорост и дори по-високо качество благодарение на техническите нововъведения на Hans Müller. През 1956 той удивил графичната индустрия с „летящи шиещи глави“, които за пръв път шиели без да спират и тръгват отново, което довело до значително увеличаване на скоростта.

С основаването на фабриката за печатни машини в Маулбург, Германия (1964), интеграцията на Martini AG в швейцарското село Флебен Felben (1969) и на VBF Buchtechnologie в германския град Бад Мергентайм (1998) и развитието на международна мрежа за продажби и услуги групата затвърди позицията си на основен доставчик на системи за графичната индустрия.

Успехът на компанията се дължи на постоянната концентрация на Hans Müller върху нуждите на клиентите през годините. „Щастлив съм, че успях да осигуря на проницателните ни клиенти иновативни решение, изградени на базата на нуждите на пазара, под формата на машини. Някои решения бяха разработени в отговор на предложения от клиенти и в пряко сътрудничество с тях,“ каза той в интервю. Друг важен фактор за успеха е голямото уважение на компанията към служителите ѝ. „Намирам за изключително удовлетворяващо това, че мога да дам на много хора интересни задачи.“

В знак на дълбоката си посветеност на компанията и служителите Hans Müller почти всеки ден посещава централата на Muller Martiniв Зофинген, въпреки напредналата си възраст. С него светът загуби новатор, който въздействаше на графичната индустрия в продължение на десетилетия.

Източник: mullermartini.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.