Heidelberg ще съкрати 1 500 работни места и ще намали производствения си капацитет с 15%

1156

След преговори със служителите компанията обяви, че работниците й ще намалеят с повече от 1 500 до 2014.

Управителният борд и съвета на служителите на Heidelberg са преговаряли за програмата за повишаване на ефективността Focus 2012. В нея е заложено намаляване на разходите за работна ръка и договаряне на по-гъвкаво работно време. Работното време на служителите ще бъде намалено на 31,5 часа седмично. Това ще доведе до спад на производствения капацитет на производителя с 15%. Крайната цел на плана е Heidelberg да намали броя на служителите си от 15 666, колкото са били на 31 декември 2011, до 14 000.

Ръководството на Heidelberg вярва, че тези мерки ще помогнат за спестяване на около 180 милиона евро за финансовата 2013/14. Очаква се цената на програмата за съкращения да е 150 милиона евро, по-голямата част от които ще бъдат изразходвани през финансовата година 2011/2012. Изпълнителният директор Bernhard Schreier каза: „Резултатът от преговорите ще ни позволи да адаптираме производителността си така, че да отговаря на търсенето и да постигнем обявените икономии.“

„В със съвета на служителите и профсъюза IG Metall, създадохме отговорна концепция за начина, по който да осъществим нужното намаляване на цената и капацитета на цена, която е социално приемлива.“, допълни Schreier.
Повечето от съкращенията в Германия ще се случат до средата на 2014. Очаква се голяма част от тях да станат чрез доброволно напускане, включително със специални възможности за по-възрастните служители. Според Heidelberg, това ще гарантира балансирана възрастова структура и ще попречи на квалифицирания персонал да напусне заради обществени критерии.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.