ISO прие формата на X-Rite за обмен на цветова информация за индустриален стандарт

1580
ISO прие формата на X-Rite за обмен на цветова информация за индустриален стандарт

X-Rite и Pantone обявиха, че комисията ISO TC130, която определя глобални стандарти за графичната индустрия, е приела третата версия на X-Rite Color Exchange Format (CxF3) за стандарт за проверка и обмен на цветова информация.

ISO TC130

 

Този стандарт (ISO 17972-1:2015) осигурява на графичната индустрия надежден начин да обменя цветова информация във всяка комуникационна верига. X-Rite даде достъп на Международната организация по стандартизация неограничен достъп до формата и продължава да работи за развитието му. Форматът CxF3 е изцяло отворен и с негова помощ могат да бъдат запазени и обменяни всички аспекти на цвета.

„Физически точната информация за цвета е критична за съществуването на ефективен работен процес в графичната индустрия,“ каза Ray Cheydleur, мениджър на печата в X-Rite. „CxF3 на X-Rite, и сега ISO CxF, осигурява сигурен и ефективен обмен на дигитални стандарти, измервания и метаинформация. Публикуването на този стандарт осигурява рамка за споделяне на цветова информация във всички стъпки на работния процес – от дизайна до производството. Много компании и продукти вече са се възползвали от CxF3, тъй като той вече е ISO стандарт, много други ще се възползват в бъдеще.“

Francis Lamy, технологичен директор на X-Rite, допълни „CxF е ключов за постигането на по-ефективен работен процес без загуби, по-кратко време за реакция и опростен обмен на цветовата информация, в случаите, в която цвета е критичен. Горди сме, че имаме подобен принос за индустрията.“

X-Rite създаде първата версия на CxF през 2000. Оттогава компанията продължава да инвестира в него и да подобрява възможностите му с помощта на знания, натрупани на много пазари. Спецификациите на CxF3 са публикувани на colorexchangeformat.com.

Източник: xrite.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.