Lexus представи управляем макет на IS от велпапе

2751
Lexus представи управляем макет на IS от велпапе

Японската автомобилна компания lexus създаде напълно функционална реплика на модела IS направена от 1 700 листа велпапе.

картонена кола

Вдъхновен от оригами, макета в пълен размер е създаден в чест на човешкото майсторство вложено във всеки един автомобил на Lexus.

картонена кола

Лондонските компании LaserCut Works и Scales и Models били наети да изпълнят проекта, което им е отнело три месеца.

картонена кола

За целта са били снабдени с 3D модел на IS, който бил разделен на основните си части: тяло, арматурно табло, седалки, джанти и др.

картонена кола лексус

Тези части били дигитално разделени на 10 милиметрови парчета, които в последствие били изрязани от велпапе и внимателно сглобени спазвайки точна последователност. Всеки слой е фиксиран на ръка, като за целта е използвано специално лепило за дърво, което трябвало да се оставя да съхне по 10 минути след всяко нанасяне.

картонена кола

„Това беше една много трудна задача за изпълнение и в нея участваха пет човека, грижещи се за дизайна, лазерното рязане и сглобяването“, коментира директора на проекта Ruben Marcos.

картонена кола лазерно рязане

„Разбира се имаше елементи, които бяха сгрешени или грешно поставени, но тъй като ние имахме всички необходими за правилното сглобяване ресурси, заменянето им не беше сложно,“ продължи той.

картонена кола интериор

Автомобилът от велпапе бе показана на събитието Grand Designs Live състояло се в Бирмингам, Англия между 8 и 11 октомври 2015г.

картонена кола

По-рано тази година Lexus показа своя Back to the Future-style ховърборд, който използва магнитни полета, за да се движи и по този начин не се допира до земята.

ховърборд

Същият вид материал, преди няколко години, бе използван за създаването на велосипед, чието производство струва по-малко от 10 долара.

 

хартиено колело

Източник: www.dezeen.com
Преведе: Радина Тамойкина