Luscher банкрутира

1214
Spread the love

Швейцарският производител на CTP системи обяви фалит.

Компанията е попълнила документи за фалит пред швейцарските власти. Производителят, известен с ултравиолетовите си системи за експонация на пластини, цитира няколко причини за фалита си, сред които са „масивен спад“ на печатната индустрия, намаляване на поръчките в последните месеци и негативните ефекти на силния швейцарски франк.

Компанията е инсталирала над 1 600 CTP системи по целия свят. В изявление на Luscher се казва: „Въпреки сериозните ни усилия, подкрепата на банката, партньорите ни в разработките и инвеститорите в нови и по-атрактивни решения за индустриалния пазар на печат, се оказа невъзможно да стабилизираме финансовата позиция на компанията в преобладаващата пазарна среда“.

На Drupa 2012 компанията показа няколко нови продукта, включително UV CTP системата с външен барабан XDrum!, разработена съвместно с Heidelberg и ориентирана към потребители с високо натоварване. Luscher възнамеряваха и да разширят дейността си на нови пазари с нова флексографска CTP система.

В момента компанията провежда дискусии, в резултата на които част от дейността ѝ може да бъде спасена. Heidelberg е възможен партньор в подобно начинание. „Всичко зависи от потенциалния инвеститор, някои проявяват интерес към цялата компания“, каза технологичния директор Peter Berner.

luscher

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.