manroland предизвиква интерес в инвеститорите

1413

Няколко инвеститори, чиито имена не са цитирани, проявяват интерес към Manroland, според назначения от съда администратор на компанията Werner Schneider.

Schneider каза пред германското издание на Financial Times, че може би ще е по-лесно компанията да бъде продадена на части. Той допълни,ч е преговорите с потенциалните инвеститори ще започнат през следващите две седмици. Според вестника, Schneider иска да намери нови инвеститори преди процедурата по несъстоятелност на германския производител на печатна техника да започне на 1-и февруари 2012.

manroland обяви фалит през миналия петък, след като преговорите им с потенциален инвеститор се провалиха в последния момент. В последствие се оказа, че инвеститора е бил швейцарската компания Capvis.

Klaus Schmidt, вицепрезидент на маркетинга и комуникацията на KBA, каза, че „не е изненадан” от несъстоятелността на manroland. „Знаехме, че в даден момент Allianz ще спрат финансирането”, каза той. „Основният проблем е, че пазарът на печатни машини не нараства: пазарът за ролни преси се сви с 60%”

Според Paul Utting, управител на Wyndeham Press Group, един от най-големите клиенти на ролните машини на manroland във Великобритания, производителите на печатни машини са станали „жертви на собствения си успех”.

„Имаше твърде много инсталации на печатни машини (в Европа) в десетилетието до 2008”, каза Utting. „Прекалено големите инвестиции доведоха до твърде голям капацитет и намали печалбите за печатниците. Сега все още има свръхкапацитет, търсенето е слабо и това ще остане така, поне във Великобритания в близко бъдеще. Ролята на кредитната среда, която се промени рязко, също не е за подценяване.”

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.