MATAERIAL – първият 3D принтер, който печата върху всякаква повърхност

1543

Иновативната технология позволява да се създават триизмерни криви, без необходимост от предварително построяване на подпори и независимо от земното притегляне.

Mataerial
Това позволява на принтера да създава триизмерни обекти практически върху всяка повърхност. Технологията дава възможност за печат в CMYK.

Обектите се образуват благодарение на комбиниране на 3D криви, вместо с наслагване на последователни 2D слоеве, както до сега. По този начин се обезпечава по-висок контрол по време на печат.

Патентована технология позволява изработването на 3D макети върху всякакви материали, независимо от техния наклон или гладкост и без необходимост от допълнителна носеща конструкция.

Създаването на 3D обекти върху нестандартна или не хоризонтална повърхност до сега беше считано за невъзможно. Но благодарение на технологията използвана от MATAERIAL, принтерът е в състояние да неутрализира ефекта на гравитацията по време на процеса на печат.

Друг негов плюс, е че за разлика от принтерите, които работят с наслагване на 2D слоеве, той не е ограничен от размера на кутията си и може да се използва за производство на макети с почти всякакъв размер и форма.

MATAERIAL е резултат от съвместно изследване на Petr Novikov, Saša Jokić от института за напреднала архитектура ( Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC)), и Joris Laarman Studio. „В хода на изследването ние създадохме нов дигитален метод за изработка и работещ прототип, които дават възможност за редица практически приложения. В момента този метод вече е патентован и носи името: Anti·gravity Object Modeling“.

Източник: globalprintmonitor.info
Превод: Радина Дойнова

Интернет портал за печатни технологии.