Microsoft стандартизира алтернатива на PDF

1747
Microsoft стандартизира алтернатива на PDF

Microsoft възнамерява да изпрати спецификациите за формата на файловете XPS в организация по стандартизацията. Както съобщава Ars Technica, по този начин Microsoft предвижда уреждането на конфликта с Adobe Systems.

Да напомним, че Adobe през лятото на миналата година, под формата на съдебен иск, поиска от Microsoft да бъде дадена възможност на производителите на компютри да изключват поддръжката на XPS от операционната система Windows Vista. Наличието на поддръжка на XPS в новата ОС, по мнение на Adobe, би могло да се отрази негативно на популярността на аналогичния формат на Adobe PDF. По-късно претенции по повод включването на поддръжката на XPS в Windows Vista направиха и властите от Европейския съюз.

В резултат на това Microsoft прие решение за стандартизацията на формата XPS. Предполага се, че освен стандартизацията ще се променят и условията на лицензиране на XPS. Лицензираният формат ще бъде на безвъзмездна основа. Освен това Microsoft ще добави условие, уреждащо въпроса със съдебните дела и правата на интелектуалната собственост при използване на формата.

Някои наблюдатели споменават, че стандартизацията на XPS ще позволи на новия формат на Microsoft бързо да набере популярност. Не е ясно обаче каква точно организация ще се занимава със стандартизацията на XPS и как процесът ще завърши.

Източник: prodtp.ru

Интернет портал за печатни технологии.